KNEDLE DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWYM SOSEM
weganon 10 października 2016

dsc_0027

Na ostatnich warsztatach robiliśmy klasyczne ziemniaczane knedle ze śliwkami. Dziewczyny dzielnie wykonały całą michę okrągłych frykasów z aromatycznym sosem. Postanowiłem przepis trochę zmodyfikować.

Do ziemniaków dodałem musu z pieczonej dyni. Dla koloru. Miałem pewne obawy, co do konsystencji ciasta. Jednak udało się. Wyszło takie jak powinno.

Kilka zasad, co do ciasto to przede wszystkim nie wyrabiamy długo. Masa ziemniaczana ma to do siebie, że im dłużej wyrabiana tym staje się rzadsza. Przez to dodajemy więcej mąki i knedle są twarde. Pamiętajcie o tym.

Sos wykonany z mleka kokosowego z syropem klonowym i cynamonem. Idealnie pasuje do śliwek. Owoce powinny być niezbyt duże i co ważne nie twarde jak kamień.

dsc_0031

SKŁADNIKI:

Na knedle:
– 1 kilogram ziemniaków po obraniu

– 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 1 szklanka i 1 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
– ½ łyżeczki soli
– około 1 kg małych węgierek

Na sos:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g

– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

Knedle:
– ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i najlepiej pozostawić do następnego dnia. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Można też przepuścić przez maszynkę do mielenia

– dodać mus dyniowy, maki i sól. Szybko wymieszać i zagnieść ciasto. W zależności, jakiej gęstości jest mus możliwe, że będzie trzeba dodać więcej mąki
– na blat wysypać trochę mąki. Wziąć trochę masy i utoczyć wałek. Pokroić na kilka kawałków
– oprószyć ręce mąką, uformować kulkę i spłaszczyć. Ułożyć śliwkę i zalepić dokładnie. Knedle układać na oprószonym mąką blacie
– gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia

Sos:
– całą zawartość puszki wymieszać z syropem i cynamonem i polać knedle. Można dodać drobno posiekane listki mięty

dsc_0025

dsc_0038

dsc_0032

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *