PIERNIKI ŚLIWKOWO-DAKTYLOWE Z DYNIĄ
weganon 11 października 2016

dsc_0003

Oprócz moich ulubionych tart kolejne słodkości to ciastka. Szybkie w wykonaniu. Ze składników, które akurat są w domu. Idealne do szkoły, pracy, w podróży czy na piknik. Dowolne kształty i smaki. Sami decydujemy, na co akurat mamy ochotę.

Najbardziej lubię te z musami owocowymi. Są miękkie i długo zachowują świeżość. Najlepsze są te z dodatkiem daktyli. Nie wymagają dodatkowego słodzenia (to opcja dla tych, którzy lubią mniej słodkie kąski) lub z niewielką ilością cukru. Najlepiej tego melasowego.

Te ciastka mają aż 3 musy. Daktylowy, śliwkowy i dyniowy. Dają one swój smak wypiekowi, ale najważniejszy i dominujący jest jeden. Piernikowy. Dynia i węgierki uwielbiają korzenne przyprawy, więc nie mogło być inaczej. Gdy się piekły to w domu rozchodził się zapach świąteczny. Warto czasem w zimne jesienne wieczory zaserwować sobie takie ciacha i piernikowy zapach w kuchni :)

dsc_0012

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 10 śliwek węgierek
– szklanka daktyli
– sok i skórka z 1 cytryny

– dowolne mleko roślinne
– 3-4 łyżki nierafinowanego cukru (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki przyprawy piernikowej
– 1/3 szklanki dowolnego oleju

WYKONANIE:

– daktyle zalać w szklance mlekiem tak by je zakryły. Odstawić aż zmiękną. Następnie dokładnie zmiksować (wraz z mlekiem) z wydrylowanymi węgierkami. Dodać mus dyniowy, sok i skórkę z cytryny oraz olej i dokładnie wymieszać
– w misce wymieszać mąkę, proszek, przyprawę piernikową i ewentualnie cukier (to opcja dla tych, którzy lubią bardziej słodkie ciacha)
– wlać ciekłe do suchych, dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki (najlepsza jest ta do lodów) nakładać 2 porcje ciasta. Spłaszczyć na grubość ok. 0,5 cm za pomocą widelca moczonego w zimnej wodzie
– piec 25 minut w 180 stopniach

dsc_0008

dsc_0005

dsc_0010

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *