GRILLOWANE BRZOSKWINIE ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ I SOSEM CYTRYNOWO-MIĘTOWYM
weganon 22 lipca 2016

DSC_0023

Grillowane owoce stawiam na tym samym podium, co warzywa czy tofu. Po wytrawnych potrawach zawsze przychodzi czas na coś słodkiego. Jeśli grillujemy w spartańskich warunkach to nie ma mowy o wypasionych ciastach czy deserach. Liczy się prostota.

Słodkie i soczyste brzoskwinie idealnie nadają się do wrzucenia na ruszt. Fajnie się przypiekają i nabierają lekko dymnego smaku. Ich struktura pozostaje niemal nietknięta. Nie tworzy się ciapowata masa (no chyba, że będziemy je trzymać aż staną się czarne).

Do tak przygotowanych owoców idealnie pasuje ubita śmietanka kokosowa li cytrynowo – miętowy sos. Chrupkości nadają pokruszone orzechy. W podobny sposób można robić nektarynki czy śliwki.

DSC_0019

SKŁADNIKI:

– dowolna ilość brzoskwiń przepołowionych i pozbawionych pestek
– 1 puszka mleka kokosowego (powyżej 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu) wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 2-3 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
– sos: 10 listków mięty, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy, 2 łyżki wody
– pokruszone dowolne orzechy

WYKONANIE:

– brzoskwinie ułożyć na rozgrzanym ruszcie stroną przecięcia. Grillować aż pojawią się ciemne paski na miąższu
– z puszki wyjąć białą stałą część, dodać syrop i dokładnie ubić. Przenieść do woreczka z końcówką do dekoracji i wstawić na pół godziny do lodówki
– miętę, sok, syrop i wodę zmiksować
– na brzoskwinię wycisnąć śmietankę, polać sosem i posypać orzechami

DSC_0048

DSC_0061

DSC_0026

DSC_0059

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *