BURACZANE KOFTY
weganon 21 lipca 2016

DSC_0032

Zawszę, gdy piekę buraki robię to w hurtowych ilościach a później niewykorzystaną ilość mrożę. Świetnie się przechowują tygodniami. Pobieram, co jakiś czas pewne ilości i robię chociażby takie cuda jak w tym przepisie.

Małe kulki pełne buraków, słonecznika i kaszy jaglanej. Z dodatkiem przypraw to idealna przekąska. Do tego wyrazisty kwaskowy sos na bazie tahiny, mięty i cytryny. Trzeba jakoś przełamać słodycz czerwonych bulw.

Nie miksujcie buraków ani nie ścierajcie na drobnych oczkach. Otrzymacie mazie, którą nie będzie można uformować. Trzeba ścierać na grubych oczkach.

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 4 średnie buraki
– 2 szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka curry
– pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka mielonej kolendry
– pół łyżeczki mielonego kminu
– pęczek natki pietruszki
– starty 1 ząbek czosnku

WYKONANIE:

– buraki zawinąć w folię i upiec w 210 stopniach do miękkości (około godzinę). Wystudzić i obrać. Zatrzeć na tarce o grubych oczkach
– słonecznik zmielić na mąkę. Natkę drobno posiekać
– kasze przepłukać kilka razy wrzątkiem. Zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wystudzić
– połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– formować kulki wielkości trochę większej niż orzechy włoskie
– piec 30 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia. Po upieczeniu są miękkie, ale po kilku minutach twardnieją

DSC_0014

DSC_0060

DSC_0046

DSC_0022

18 Komentarze

  1. Planuje wyprobawac przepis, bo wygladaja cudownie. Czy moge prosic o podanie przepisu na sos?
    Czy po prostu kupiony?
    Dzieki!

  2. Kofty są obłędne. Kocham buraki i takie ich wykorzystanie. Oblizuje nawet palce podczas robienia kuleczek. Mniam❤

  3. pieczenie w folii aluminiowej jest niezdrowe kiedy używa się kwaśnych potraw. Buraki takie nie są. Spokojnie można je piec bez folii, ale wtedy polecam przykryć je papierem do pieczenia by nie wyschły

  4. Czytalam ze pieczenie w folii aluminiowej jest niezdrowe czy bez folii nie bedzie pieczenie problemem,czy w zwiazku z tym czas pieczenia siewydluza?

  5. po pierwsze nabierają smaku. Po drugie dłużej się przechowują. Po trzecie zjada się je na ciepło. Po czwarte mają odpowiednią teksturę

  6. skoro wszystkie składniki są gotowe do jedzenia to po co jeszcze piec w piekarniku ? Dodatkowa obróbka termiczna ?

  7. Uwielbiam pieczone buraki! Zazwyczaj wykorzystuję je do hummusu lub zupy-krem z mlekiem kokosowym, ale takie kulki bardzo mi się podobają :) Przy następnym pieczeniu buraków na pewno zrobię!

  8. Czy w piekarniku gazowym tez sie to uda? Pieklam raz placki do burgerow I mi nie wyszly totalnie. W gazowym chyba takie rzeczy nei wychodza. :(

  9. dokładnie tak. Małe pozostawiam w całości a duże dziele na mniejsze kawałki. Wkładam do woreczków po kilka sztuk i gotowe :)

  10. Wspomniałeś o mrożeniu buraków pieczonych. Jak dokładnie to robisz? Upieczone studzisz i mrozisz w całości a potem odmrażasz i tarkujesz?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *