PIEROGI NIERUSKIE :)
weganon 15 listopada 2015
Czemu nie ruskie? Bo klasyczne mają biały ser i normalne ziemniaki. Te mają naturalne tofu i bataty.
Udało mi się już zjeść wiele wegańskich wersji tego klasyka. Jedne powalały smakiem, a inne powalały ich brakiem. Pewnie problem tkwi w tym, że pomimo upływu tylu lat, zawsze będę pamiętał smak z dzieciństwa.
Jeżeli ktoś myśli, że wegańska wersja jest zgoła odmienna smakiem od tych klasycznych, to mówię że nie. Wystarczy kilka trików kulinarnych i można delektować się wypasionymi pierogami.
Każdy dom ma swoje wersje. Inni lubią z większą ilością cebulki, inni z ziemniakami itd.
Ja pamiętam coś, co powodowało, że sięgało się po te pierogi bez końca. Po pierwsze kminek. Obowiązkowo podsmażony z cebulką. Po drugie lekko zakwaszony ser (w tym przypadku, to tofu). Zakwaszony nie oznacza kwaśny bo farsz powinien być słodkawy.
Odkąd pamiętam, zawsze robiłem je ze zwykłymi ziemniakami. Kiedy jakiś czas temu dodałem batatów, stwierdziłem, że odkryłem coś co mi przypomina te babcine :) Wiem wiem. Babcia nie miała pojęcia, że istnieje coś takiego jak bataty. Za to ja nie wiedziałem, że jest na Świecie coś takiego jak topinambur, który rósł pod domem. To babcia mnie oświeciła, że piękne żółciutkie kwiatki, mają pod ziemią najpyszniejsze bulwy :)
Bataty trzeba upiec. Tofu zakwasić sokiem z cytryny. Cebulkę zeszklić na lekko złoto z kminkiem. Otrzymamy coś, co uzależnia. Zapomniałem jeszcze o jednym dodatku, który był u mojej babci. Dużo natki pietruszki. Pamiętajcie też o dużej ilości pieprzu.
Kiedy robię te pierogi, to zazwyczaj kilkadziesiąt sztuk.

 

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– bardzo gorąca woda
– łyżeczka soli

Na farsz:
– 2 spore bataty
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– sok z połowy cytryny
– 1 duża lub 2 małe cebule
– łyżeczka ziaren kminku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki


WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę wymieszać solą
– powoli dodawać gorącą wodę (najlepiej wyrabiać na początku dużą łyżką lub hakiem)
– ciasto wyrabiać kilka minut
– powinno być elastyczne i miękkie
– zawinąć w folię i odstawić na pół godziny

Farsz:
– bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki
– ułożyć na papierze do pieczenia, polać oliwą i piec 30 minut w 220 stopniach. Wystudzić
– bataty zmiksować z tofu i sokiem z cytryny na gładko
– cebule pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kminkiem i zeszklić do miękkości 
– w misce wymieszać masę z cebulą (część zostawić do okraszenia) i natką
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować w osolonej wodzie po wypłynięciu 3-4 minuty
– podawać okraszone cebulką i posypane kminkiem

8 Komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj armie i sa pychota. Ciekawsze od normalnych ruskich. A na drugi dzień jeszcze lepsze, nawet na zimno! Super przepis :)
    PS. u mnie było więcej soku z cytryny, można mieszać i próbować jak komu dogadza.

  2. Robiłam wczoraj, farsz jest dość klejący ( przynajmniej mi taki wyszedł ) i już myślałam, że to będzie klapa, ale ostatecznie wyszły super :-)

  3. no jak to babcia nie wiedziała że istnieje coś takiego jak bataty… wystarczyło żeby babcia przeczytała 'w pustyni i w puszczy' ^^ ja pamiętam z dzieciństwa że bardzo mnie intrygowały i szukałam długo aż się dowiedziałam co to, chociaż fakt że dostać wtedy w polsce się chyba nie dało (przynajmniej w mojej mieścinie).

    a pierogi bardzo apetycznie wyglądają.

  4. Kolejny wspaniały przepis! Z pierogami mam problem bo nigdy nie chce mi się ich lepić, ale jeść uwielbiam :) Patrząc na Twoje cuda, postanowiłam już, że w następny weekend lepię furę pierogów!

  5. Muszę właśnie wypróbować fioletowe ziemniaki. Trochę przeraża mnie ich kolor :)
    Mój zamiar jest taki, by właśnie zapomnieć o mięsie :)

  6. Ojoj robię :) pychotka będzie , ją słodkie bataty zamieniam na słotkie fioletowe ziemniaki . Twoje przepisy zawsze wychodzą rewelacyjne można się dosłownie zatracic w twoich przepisach i całkowicie zapomnieć o mięsie 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *