ŚLĄSKIE RUSKIE
weganon 29 października 2017

DSC_0032

Często tak mam, że robię większą ilość przeróżnych produktów. Wtedy zastanawiam się, co z tym fantem zrobić. Zazwyczaj przetwarzam na nowe dania. Szczególnie dotyczy to ziemniaków. Gotuję ich tonowe ilości. W każdej postaci.

Kluski śląskie mają na blogu swoje miejsce. Zwykłe, dyniowe, z bobu itd. Mogę je jeść każdego dnia. Z sosami, cebulką czy wędzonym tofu. Masa na kluski może również służyć do przygotowania pyz. Klasyczne są z tartych surowych i gotowanych ziemniaków. Te są tylko z gotowanych. Robi się je szybciej jak i gotuje.

Jaki farsz? Ten, który mi pozostał z pierogów ruskich. Idealnie pasuje do tych klusek. Ktoś powie ziemniaki, faszerowane ziemniakami? Czemu nie :). Do ciasta dodałem 2 łyżki soku z buraków. Stąd na zdjęciu widzicie marmurek o rubinowym kolorze. Czasem trzeba zmieniać coś w daniach i je uatrakcyjniać.

DSC_0042

SKŁADNIKI:

– 2,5 kg ziemniaków
Ciasto:
– połowa ugotowanych ziemniaków

– mąka ziemniaczana

Farsz:
– połowa ugotowanych ziemniaków

– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
– sok z połowy cytryny
– 3 średnie cebule
– 2 łyżki majeranku
– sól i pieprz do smaku       

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, ubić na gładko i odstawić do wystygnięcia. Podzielić na 2 równe części
Farsz:
– cebulę pokroić w piórka, usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju

– tofu zmiksować z sokiem z cytryny blenderem. Dodać ziemniaki, cebulę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszu Wam zostanie trochę. Możecie go wykorzystać do pierogów. Naleśników lub usmażyć z niego kotleciki

Ciasto:
– ziemniaki umieścić w misce. Wyrównać powierzchnie. Zrobić krzyż. Wyjąć ¼ części. W to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Ponownie dodać wyjęte ziemniaki

– dokładnie wymieszać masę. Nie za długo by ziemniaki nie stały się zbyt wilgotne
– odrywać dłońmi masę (wielkość zależy od Was), spłaszczać na dłoni oprószonej mąką. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Formować dowolne kształty
– gotować w osolonej wodzie około 2 minut od czasu wypłynięcia
– wyjąć z wody. Polać dowolnym sosem, smażonym wędzonym tofu i cebulką itd.

DSC_0035

DSC_0038

5 Komentarze

  1. A czy masz jakąś opcję z pominięciem tofu w farszu? Lub czy tofu z ciecierzycy się tu sprawdzi?

  2. Moje najbardziej ulubione danie wegańskie. Uwielbiam ziemniaki przerobione na wszelkie sposoby. Nie próbowałam jednak przesmażyć wędzone tofu , jako dosmaczenie klusek. Spróbuję.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *