ZIELONE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
weganon 21 czerwca 2018

DSC_0029

Ten przepis miał wyglądać kompletnie inaczej. Miały być zwyczajne knedle z truskawkami i zielony sos do polania. To dowód na to, że nawet bloger kulinarny zmienia sam siebie :) i to w trakcie gotowania.

Knedle najczęściej są z dwóch rodzajów ciasta. Serowego lub ziemniaczanego. Ostatnio pojawiły się również jaglane. Próbowałem i raczej nie powtórzę tego dziwactwa :) Ziemniaczane jest proste i co ważne wegańskie. To nic innego jak ciasto na kluski śląskie. Uniwersalne na kuchenne eksperymenty. A co w środku? Wszystko zależy od nas i sezonu. Truskawki, śliwki, wiśnie czy inne owoce. A co z ciastem? Nie ograniczajmy się tylko do masy ziemniaczanej. Dodawajmy do niej musu dyniowego, buraczanego czy zmiksowanych ziół.

W tym przepisie masa ziemniaczana jest w połączeniu dość oryginalnym. Mięta, bazylia i chlorella. Wyszło coś niesamowitego w smaku. Orzeźwiające ciasto, soczyste wnętrze truskawkowe i kwaskowy sos malinowy. To kolejny raz, kiedy warzywa z połączeniu z owocami i ziołami, daje coś niepowtarzalnego. Powtórzę to kolejny raz. Nie bójcie się eksperymentować. Pokażcie współbiesiadnikom, że kuchnia roślinna jest niezwykle kreatywna i co ważne smaczna :)

DSC_0020

SKŁADNIKI:

– 1 kg mączystych ziemniaków
– 10-15 dużych truskawek
– spora garść liści mięty
– spora garść liści bazylii
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego niesłodzonego
– mąka ziemniaczana
– 2 płaskie łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 1 szklanka malin
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Wystudzić
– miętę, bazylię i chlorelle zmiksować z niesłodzonym mlekiem. Dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać
– wyrównać powierzchnię masy i zrobić krzyż. Wyjąć ¼ , wsypać tyle samo mąki i ponownie dodać wyjętą masę. Dokładnie i szybko wyrobić masę
– nabierać łyżką masę, rozgnieść na lekko wilgotnej dłoni na placek. Nałożyć truskawkę i dokładnie skleić masę. Wyrównać wszelkie pęknięcia
– gotować w lekko osolonej wodzie ponad minutę od wypłynięcia
– maliny zmiksować z ½ szklanki mleka i zagotować. Drugą część mleka wymieszać ze skrobią i dodać do gotującej mikstury. Gotować chwile na małym ogniu
– wylać sos na talerz, ułożyć knedle, polać sosem i posypać drobno siekaną miętą

DSC_0006

DSC_0026

DSC_0013

3 Komentarze

  1. Słowo, które pojawiło się na widok tego dania: Wow!!!:)))) ..i po raz dugi po przeczytaniu z czego powstało:)))
    No no Pawle, potrafisz zaskoczyć:)
    Pozdrawiam:)

  2. Spektakularnie to wygląda. Zwykłe danie, które można przerobić na fantastycznie wyglądający przysmak. Dzięki za to <3 Wypróbuję na 100%.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *