Kuchnia łemkowska, to kuchnia prosta, ale pełna smaku, warzyw, zdrowych składników, kiszonek, potraw ze zbóż, kasz, mąk. Trudne warunki klimatyczne w warunkach górskich (dawniej Łemkowie zamieszkiwali Beskid Sądecki, Niski i zachodnie Bieszczady), warunkowały spożywanie potraw dających energię, rozgrzewających i sycących. Trudne w uprawy ziemie, dawały plony głównie z owsa i żyta. Te dwa zboża dominują w potrawach tej nacji. Dziś przedstawiam przepis na wyjątkowe i niecodzienne kluski. Są zrobione z płatków owsianych i mleka z dodatkiem mąki pszennej lub owsianej. Podawane ze smażoną cebulką, twarogiem i szczypiorkiem. Popijane mlekiem, stanowiły proste i sycące danie Łemków.
SKŁADNIKI:
– 250 g płatków owsianych górskich
– 500 ml mleka owsianego niesłodzonego
– sól i pieprz do smaku
– 80 g mąki pszennej
– 1 łyżka majeranku
WYKONANIE:
– płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem owsianym i odstawiamy pod przykryciem na 8-10 godzin
– dodajemy mąkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy łyżką składniki. Masa powinna być gęsta i lekko ciągnąca
– w garnku zagotować osoloną wodę
– maczaną w zimnej wodzie łyżeczką nabieramy masę formując kluseczki drugą łyżeczką zdejmujemy do wrzącej wody
– zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu kilka minut od wypłynięcia
– najlepsze są odsmażane z duszoną cebulką lub sosem grzybowym
Bardzo ciekawe. Dodałam tą duszoną cebulkę do środka. Fajne.
Brzmi i wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis. Dzięki
Płatki muszą się rozpadać i mieć konsystencje ciągliwą, a nie być tylko namoczone. To nie są płatki błyskawiczne, tylko górskie
I już wiem, co będę jutro robić. Dziękuję
Przepis ciekawy, ale czy rzeczywiście trzeba czekać 8, 10 godzin po zalaniu płatków mlekiem, nie wystarczy 8,10 min?