WEGAŃSKIE SZYSZKI ORZECHOWE
weganon 24 listopada 2019

DSC_0044

Wspomnienie dzieciństwa. Klasyka cmentarnych straganów. Symbol pustek na pólkach w latach PRL. Można by tak mnożyć określenia tych słodkości. Znane w całym kraju, ale również i poza nim. Banalnie proste w wykonaniu. Wystarczą 3 – 4 składniki, kilka minut i gotowe. To przepis dla tych, którzy mają 2 lewe ręce. Idealne do robienia przez dzieci.

Do niedawna, ciężko było je zrobić. Kombinowałem z różnymi składnikami, ale zawsze coś było nie tak. Nie ta konsystencja, albo smak. W oryginale, preparowany ryż miesza się z roztopionym masłem lub margaryną i roztopionymi krówkami lub kajmakiem. Jeszcze niedawno, próżno było szukać wegańskich krówek. Te, które były, przypominały wyrób krówkopodobny i miały tragiczny skład. Jednak na rynku pojawiły się prawdziwe, wegańskie i idealne w składzie krówki od SUPER KRÓWKI. Są w kilku smakach, ale moje ulubione to kokosowe. Lekko ciągnące i mleczne w smaku. Logicznym było, by zrobić z nich szyszki. W towarzystwie masła orzechowego od ORZECHOWNI i wegańskiej margaryny, stworzyłem wspomnienie dziecięcych lat. Szyszki są słodkie, karmelowe, lekko orzechowe z nutą smaku preparowanego ryżu. Niemożliwe staje się możliwe. Do dzieła Panie i Panowie, a najbardziej dzieci :)

DSC_0059

SKŁADNIKI:

– 150 g wegańskich krówek kokosowych(użyłem TYCH)
– 2 łyżki lejącego masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 4 szklanki preparowanego ryżu
– 100 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)

WYKONANIE:

– do garnka włożyć margarynę, rozdrobnione krówki i masło orzechowe
– podgrzewać powoli, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką)
– czekamy, aż składniki się rozpuszczą. W trakcie masa lekko się zważy, ale nie przejmujcie się. Intensywne mieszajcie i masa stanie się jednorodna. Powinna być lekko gęsta
– wyłączyć grzanie i wsypać ryż. Wymieszać najlepiej dużą łyżką tak, by masa całkowicie pokryła ryż
– z jeszcze ciepłej masy formować szyszki
– nabierać masę łyżką, lekko ściskać w dłoni (nie mogą być puste przestrzenie) i nadawać dowolne kształty (okrągłe lub lekko podłużne)
– szyszki odstawić do lodówki na godzinę. Stwardnieją

DSC_0049

DSC_0050

DSC_0035

17 Komentarze

  1. Zwarzyło mi się wszystko i nie chciało rozpuścić… użyłam tych samych krówek, jednak w moim przypadku to wielki niewypał :(

  2. Siema spróbowałam zrobić, przepis nie działa, masa po podgrzaniu nie ma konsystencji nawet po dłuższym mieszaniu.

  3. Zatem nie mogę się doczekać! I na pewno kupię, jak dla mnie rządzi Pan na tym rynku, oby tak dalej!

  4. O jaaa, kocham szyszki, ale wegańskich jeszcze nie jadłam/. totalnie zapisuję jako przepis must taste! 😀

  5. Nie pamiętam takich szyszek, ale myślę że moim dzieciom bardzo by się spodobały!, zastanawiam się czy można użyć jakiegoś oleju zamiast margaryny? nie mam takiej w okolicy i w sumie nigdy nie kupowałam
    P.s. zdjęcia to prawdziwa uczta dla oka, nie mam czasu wszystkiego popróbować-przyrządzić w domu, więc chociaż wzrok nacieszę:-)

  6. A jakby tak razem z tym preparowanym ryżem, posypać szyszki orzechami piniowymi ? Wtedy mielibyśmy dopiero smak prawdziwego lasu 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *