WEGAŃSKIE „JAJKA” NA TWARDO
weganon 24 marca 2021

DSC_0010

Już widzę te komentarze, – „ Po co weganom substytuty „jajek”? Nie będę się wdawał w polemikę, bo uważam, że życie jest za krótkie na wszelkie idiotyczne dyskusje. Dla mnie najważniejsze jest to, że mój świąteczny stół, nie różni się znacząco od tradycyjnego. Jest barszcz chrzanowy, warzywne galaretki, pasty bezjajeczne, które ciężko odróżnić od tych z jajek, są pasztety, galaretki warzywne, baby, mazurki, pascha i długo by tak wyliczać. Wielkanoc to stoły uginające się od potraw z jajkami. Z majonezem, w galarecie, faszerowane itd. Wegańskie „jajka” na twardo są smaczne i dobrze wyglądają. Można nimi nieźle wkręcić innych. Zrobiłem wiele testów i te są dla mnie najlepsze. Z czego żółtko? Można wykonać z przepisu na wczorajszą pastę z fasoli lub z przepisu na kulki „jajeczne” z TEGO przepisu. Białko? To zmiksowane bezcukrowe mleko sojowe z naturalnym tofu, agarem, majonezem wegańskim i oczywiście solą kala namak. Mleko sojowe jest najlepsze, bo jest neutralne w smaku. Bardzo ważne jest dokładne zmiksowanie. Kolejna rzecz, to foremki w kształcie jajek. Ja użyłem talerza na jajka na twardo. Możecie też kupić specjalne foremki. Otwory na „żółtko”, najlepiej wykroić łyżeczką do kulek. Środek możecie wypełniać za pomocą szprycy lub nakładać łyżeczką. Pełna dowolność. „Jajka” idealnie się sprawdzają w świątecznych zupach czy podawane z majonezowym sosem czosnkowym i dużą ilością szczypiorku. Do dzieła i znosić wegańskie „jajka” 😉

DSC_0019

SKŁADNIKI:

– ½ litra naturalnego, bezcukrowego mleka sojowego
– 180 g naturalnego tofu
– 1 łyżki wegańskiego majonezu (użyłem Roślinnego Kieleckiego)
– 2 łyżeczki agaru
– sól kala namak do smaku

WYKONANIE:

– tofu rozdrobnić w palcach i przenieść do blendera kielichowego. Wlać mleko i dodać majonez. Dokładnie zmiksować. Masa ma być gładka
– dodać sól do smaku i agar
– przelać do garnka i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką), doprowadzić do wrzenia
– wlać gorącą masę do foremek na jajka. Ostudzić i przenieść na 2-3 godziny do lodówki
– wyjąć jajka, wydrążyć otwór na „żółtko” i umieścić masę „żółtkową”
– przechowywać w lodówce do 3 dni. Z tej porcji wychodzą 24 standardowe połówki „jajka”

DSC_0012

DSC_0037

DSC_0021

8 Komentarze

  1. To jest dla mnie tegoroczny gamechanger! Zawsze wyobrażałam sobie, że zrobienie jajek wegańskich to musi być jakaś tajemna wiedza alchemiczna. A tu proszę, robi się szybko łatwo i przyjemnie, ja wysmarowałam foremki olejem rzepakowym bo bałam się, że się przykleją, nie przeczytałam wcześniejszych komentarzy, ale już nadrobiłam :) Żółtka zrobiłam z pasty bezjajecznej tofu+ciecierzyca i reszta przypraw. I muszę powiedzieć, że wszystkożerni w moim domu dali się nabrać, że to autentyczne jajko :)

  2. Hej! Linki do masy żółtkowej mi nie działają (404) a bardzo bym chciała zrobić wszystko wg przepisu. Czy są one gdzieś indziej?

  3. Wow! Wyglądają naprawdę świetnie 😀 ułożone w ten sposób, ze szczypiorkiem i sałatką – jak „prawdziwe” 😀 Musze wypróbować tego roku!

  4. Bez żadnego problemu. Wystarczy lekko dotknąć palcem i same wyskakują. To jest plus stosowania agaru, który nie przywiera do powierzchni

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *