ULUBIONY MAJONEZ WEGAŃSKI
weganon 15 marca 2017

DSC_0023

Majonez konieczny jest do sałatek, przeróżnych past i sosów. Tworzy smakową całość i spaja poszczególne składniki. Wersja bez żółtek jest możliwa do wykonania. Potrzebujemy tylko niesłodzonego mleka sojowego, oleju, octu, musztardy i czarnej soli która nada jajecznego smaku.

Ten majonez jest moim ulubionym bo najbardziej przypomina ten klasyczny. Można go wykonać również z innych składników. Kaszy jaglanej, ziemniaków, tofu czy pestek słonecznika.

DSC_0031

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka neutralnego w smaku oleju (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy)
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 płaska łyżeczka czarnej soli kala namak

WYKONANIE:

– w blenderze kielichowym umieścić wszystkie składniki prócz oleju. Miksować 1-2 minuty na najwyższych obrotach
– następnie nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką olej. Masa zaczyna gęstnieć
– majonez przełożyć do słoika i wstawić do lodówki by bardziej zgęstniał
– jeżeli chcemy od razu otrzymać gesty majonez, dolejmy jeszcze 2-3 łyżki oleju
– majonez można też wykonać używając blendera ręcznego

DSC_0024

33 Komentarze

  1. Hmm, muszę spróbować zrobić taki majonez dla mojego taty, który jest weganinem. Kupował majonez wegański ze sklepu, ale mu nie smakował. :(

  2. Mistrzostwo świata :). W pracy nikt sie nie zorientowal że to z mleka sojowego. Dodaję jeszcze 2 łyżki płatków drożdzowych. Pycha ….. mogę jeść bułeczkę z samym majonezem.

  3. witam wszystkich
    ma pytanko – niestety cierpie na alergię na gorczycę – czym można zastąpić te 2 łyzki musztardy?

  4. Najlepszy majonez świata ! Ja robię prawie tak samo, ale czasami dodaję trochę płatków drożdzowych, a jak chcę by majonez był ostrzejszy (bardziej a’la Kielecki czy Kętrzyński :-) to zamiast octu jabłkowego dodaję zwykły ocet spirytusowy.

  5. Wlasnie „ukrecilam” ten majonez, jest pyszny….! :) Dziekuje za przepis! Normalny majonez jak majonez, to az niewiarygodne, a wszystko dzieki czarnej soli. Aha i od razu dodam, ze uzylam mleka sojowego z lidla, konsystencja i wszystko tak jak w majonezie.

  6. niestety mi ten z Rossmana też nie wychodzi. Najlepsze jest Alpro i te z Lidla. Nie wypowiadam się, co do smaku Kieleckiego, bo go nie znam

  7. Mi niestety ten majonez nie wychodzi, próbowałam już kilku przepisów i za każdym razem jest wodnisty – niedobry w smaku.Dałam wszystkie wymienione składniki, mleko niesłodzone z Rossmanna , dodałam nawet więcej oleju – dwie szklanki ,zgęstniał ale w smaku daleko mu do Kieleckiego.

  8. Jak tylko przeczytałam przepis to po prostu wiedziałam, że muszę go zrobić. Zaskoczył mnie wygląd, zapach, smak – normalny majonez a’la Kielecki – bo dość rzadki. No i ta czarna sól zapaszek ma nie powiem, z piekła rodem. Rzeczywiście trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. To mój pierwszy wegański majonez i już wiem, że nie ostatni!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *