TRZY ZIARNA Z DODATKAMI
weganon 6 stycznia 2015

Na zimowe dni i wieczory zdecydowanie preferuje różne odsłony kasz, zbóż i strączków z dodatkami.
W tym daniu jest takie połączenie. Znajdujemy w nim pęczak, komosę ryżową i pszenice płaskurkę. Dodatek aromatycznych podgrzybków i soczewicy z ziołami nadaje niepowtarzalny smak i zastrzyk energii na długo.
Płaskurka jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych na świecie, starsza od orkiszu i jest bardziej wyrazista w smaku od niego.

SKŁADNIKI:


– pół szklanki pęczaku
– pół szklanki komosy ryżowej
– pół szklanki pszenicy płaskurki
– 1 duża marchewka
– garść mrożonych grzybów
– pół szklanki soczewicy
– sól morska, pieprz, oregano, tymianek, natka pietruszki


WYKONANIE:


– marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach
– grzyby rozmrozić i poddusić (nie polecam pieczarek-nie mają tyle smaku)
– do garnka włożyć pęczak, komosę, płaskurkę, marchew i soczewicę. Dodać wodę w ilości zakrywającej produkty w garnku. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut dolewając w trakcie gotowania wody (często mieszać)
– dodać grzyby, zioła, sól i pieprz do smaku i ponownie zagotować
– dodać natkę i gotowe
– danie jest rozgrzewające więc idealne na zimowe wieczory :-)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *