Czasem wystarczą cztery składniki by otrzymać prosty, szybki i nowy w smaku produkt.
Nie raz wchodząc do kuchni wystarczyło, że spojrzałem na kilka składników, które składały się w całość i otrzymywałem zaskakujące połączenia.
Powoli dobiega koniec na truskawki. Trzeba z nich korzystać bo pojawią się dopiero za rok.
Tym razem fantazja mnie poniosła i otrzymałem truskawkowy hummus
Hummusy kojarzą nam się głównie z wersjami wytrawnymi. Nie widzę powodu by nie delektować się ich słodkimi odpowiednikami.
Otrzymałem pastę o lekkim różowym kolorze z dodatkiem skórki cytrynowej dla bardziej wyrazistego smaku.
Idealnie jest polać wierzch hummusu sosem z truskawek by nadać jeszcze bardziej owocowego smaku. Hummus wyszedł bardzo puszysty i zniknął bardzo szybko
SKŁADNIKI:
– 20 średnich truskawek + 10 do sosu + do ozdoby
– skórka z 1 cytryny
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 3 łyżki tahini
WYKONANIE:
– wszystkie składniki wkładamy do malaksera i dokładnie miksujemy
– można też spokojnie użyć blendera ręcznego
– wykładamy gładki hummus na talerz i wkładamy na pół godziny do lodówki
– 10 truskawek dokładnie miksujemy i polewamy hummus
– dekorujemy owocami
Nigdy bym nawet nie pomyslala, ze to moze byc jakims problemowym jedzeniem a za to smakuje jak niebo! i z malinami tez 😛
Nigdy bym nawet nie pomyslala, ze to moze byc jakims problemowym jedzeniem a za to smakuje jak niebo! i z malinami tez 😛
Wypowiadam się za siebie. Nigdy nie miałem problemów ani żołądkowych ani jelitowych z takim połączeniem. Powiem więcej. Lepiej toleruje takie połączenia niż tradycyjne hummusy
Czy połączenie surowych owoców i ciezkostrawnej cieciorki to nie zamach na nasze jelita ?
jeszcze nie raz zaskoczę
dokładnie
myślałam, że już widziałam wiele wersji hummusu, ale jednak teraz jestem zaskoczona, świetny pomysł
idealny, jako krem do deserów!