TRUSKAWKOWY HUMMUS
weganon 25 czerwca 2015

Czasem wystarczą cztery składniki by otrzymać prosty, szybki i nowy w smaku produkt.
Nie raz wchodząc do kuchni wystarczyło, że spojrzałem na kilka składników, które składały się w całość i otrzymywałem zaskakujące połączenia.
Powoli dobiega koniec na truskawki. Trzeba z nich korzystać bo pojawią się dopiero za rok.
Tym razem fantazja mnie poniosła i otrzymałem truskawkowy hummus :)
Hummusy kojarzą nam się głównie z wersjami wytrawnymi. Nie widzę powodu by nie delektować się ich słodkimi odpowiednikami.
Otrzymałem pastę o lekkim różowym kolorze z dodatkiem skórki cytrynowej dla bardziej wyrazistego smaku.
Idealnie jest polać wierzch hummusu sosem z truskawek by nadać jeszcze bardziej owocowego smaku. Hummus wyszedł bardzo puszysty i zniknął bardzo szybko :)

SKŁADNIKI:


– 20 średnich truskawek + 10 do sosu + do ozdoby 
– skórka z 1 cytryny
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 3 łyżki tahini


WYKONANIE:


– wszystkie składniki wkładamy do malaksera i dokładnie miksujemy
– można też spokojnie użyć blendera ręcznego
– wykładamy gładki hummus na talerz i wkładamy na pół godziny do lodówki
– 10 truskawek dokładnie miksujemy i polewamy hummus
– dekorujemy owocami

 

8 Komentarze

  1. Nigdy bym nawet nie pomyslala, ze to moze byc jakims problemowym jedzeniem :) a za to smakuje jak niebo! i z malinami tez 😛

  2. Nigdy bym nawet nie pomyslala, ze to moze byc jakims problemowym jedzeniem :) a za to smakuje jak niebo! i z malinami tez 😛

  3. Wypowiadam się za siebie. Nigdy nie miałem problemów ani żołądkowych ani jelitowych z takim połączeniem. Powiem więcej. Lepiej toleruje takie połączenia niż tradycyjne hummusy :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *