Ostatnio dostałem od Was sporo wiadomości dotyczących tart. Okazuje się, że są to najbardziej chodliwe przepisy na blogu. Nie dziwie się, bo pracy jest niewiele. Nie trzeba piec i tylko ten czas oczekiwania jest przygnębiający 😉
Tarty są widowiskowe i zawsze smakują gościom. Gdy mam zapowiedzianych biesiadników zawsze je przygotowuje, bo mam 100% pewność, że zniknie po chwili. Tarty mają tez to do siebie, że o każdej porze roku możemy wszystkich zaskoczyć ozdobnikami na wierzchu.
Nie bez znaczenia są kremy. Ja zawsze dostosowuję ich smak do tego, jakie owoce będą na wierzchu i odwrotnie. Słodycz kremu musi być przełamana kwaskowatością tego, co jest na górze. Otrzymujemy wtedy niepowtarzalną całość.
Kremy z kaszy jaglanej są idealne. W połączeniu z tłustym masłem orzechowym i kremem kokosowym oraz cytryną tworzy coś nieprawdopodobnego. Taka masa zawsze się udaje. Gdy polejemy ją rozpuszczoną czekoladą to mamy pewność, że kolejny sukces mamy na naszym kącie
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolna gęsta konfitura (ja dodałem zmiksowane maliny)
Na krem:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (minimum 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 szklanka drobno zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru pudru
Na polewę:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolne owoce do ozdoby i listki mięty
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać cynamon i wymieszać
– dodawać po łyżce konfiturę i dokładnie wmieszać dłońmi. Dodajemy do chwili, kiedy masa będzie zwarta i gliniasta (nie może się rozpadać i kruszyć i też nie może być zbyt mokra)
– dno i boki formy do tarty o średnicy około 28-30 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wylepić masą
Krem:
– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać 2 szklanki wody. Gotować 15 minut na bardzo małym ogniu i pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część (wody nie używamy) i włożyć do miski. Dodać kaszę, sok i skórki z cytryny i dokładnie zmiksować (ja używałem blendera ręcznego) na gładko. Dodać zmielone cukier, orzechy i masło. Dokładnie wymieszać
– masę przełożyć wylepionej formy. Wyrównać wierzch i wstawić na godzinę do zamrażalnika
Polewa:
– w garnku podgrzać mleko do około 40-50 stopni. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać masę jaglaną i wyrównać wierzch
– ułożyć owoce i mięte
– wstawić do lodówki aż polewa stężeje
Maliny z innymi składnikami dały taki efekt. Tu były maliny leśne, które są ciemniejsze od ogrodowych
Jak to możliwe, że spod ma taki boski, fioletowy kolorCzego to efekt?
Jedyne co bym zmieniła robiąc tą tarte jeszcze raz, to nie dodawalabym skórki z cytryny, bo przez to nie czuje smaku orzechów i kokoksa tylko cytryne
raczej pół gęste
Zmiksowane maliny są gęste?
co do masła to najlepsze sa te z samych orzechów, ale mogą być te słone. Nie ma tow większego znaczenia. Można użyć zmielonych orzechów, migdałów. Nie polecam samych wiórków, bo się rozpadnie
Hej. Czy masło orzechowe ma być takie zupełnie ez dodatków (same orzechy), bo tylko takie mam. Czy chodzi o takie klasyczne z solą i innymi dodatkami. I jeszcze czym zastąpić słonecznik na spód, ponieważ nie mam rozdrabniacza :((((( a tartę chcę dziś robić koniecznie. Pomóż
zdecydowanie tak
Czy można schować do lodówki na dłuższy czas zamiast zamrażarki? Tam nie mam miejsca
To slabo;) my z przyjaciolka wczoraj zjadlysmy przez caly dzien podjadalysmy po kawaleczku… Na koniec dnia okruszkow nawet nie bylo
Genialna tarta! Dwie kobiety,dwie kawy i jedna tarta….nie przetrwala do wieczoru:( dobrze,ze nie podajesz wartosci kalorycznych przepisow!!!
I jeszcze prosba moich znajomych! Prosza,abys przepisy umieszczal w dwoch jezykach.( polski i angielski)
Kazdy pyta mnie o przepisy,ale niestety nie mieszkam w Pl i musze je im zwsze tlumaczyc,a tak bym podala link ze strony…
Pozdrawiam!
Zdecydowanie tak. Ja czasem robię 2-3 sztuki i wkładam do zamrażarki. Nie polecam tylko zbyt długo jej trzymać, bo zmienia smak. Do 3 dni spokojnie
Czy tarty można mrozić? Nie damy rady we dwoje całej zjeść na raz 😉
mam tylko takie. Są idealne do tart niepieczonych.
Czy masz jakieś formy z wyjmowanym dnem? Te Twoje tarty są zawsze takie ładne:)
mleko nadaje kształtu tzn. powoduje, że krem ma stałą konsystencję. Można zrezygnować z niego, ale wtedy trzeba dodać dodatkowo 2 łyżki masła orzechowego. Powinno być wtedy ok po schłodzenu
Co można dodać zamiast mleka kokosowego? Chciałabym zrobić tartę na jutro a nie zdążę już schłodzić mleka…