TARTA MALINOWA Z FIGAMI
weganon 29 sierpnia 2016

DSC_0033

Łapię ostatnie chwile letnich owoców. Przerabiam je na desery i ciasta. Już niedługo znikną na kilka miesięcy i pozostaną tylko te mrożone lub z kompotów. Nie jest to samo. Najlepsze są te zerwane prosto z krzaka.

Gdybym miał wybrać swojego faworyta o zdecydowanie maliny wygrywają. Potrafię za jednym zamachem zjeść półkilogramowe pudełko. Idealne, jako zmiksowany koktajl, przybranie czy maczane w czekoladzie.

Fajnym pomysłem jest zmiksowanie malin z mlekiem kokosowym i zastosowanie tej mieszanki, jako wypełniacza do tart. By masa była stała dodaję agaru. Uzupełnieniem są soczyste i miodowe w smaku figi. Właśnie zaczyna się ich sezon. Nie mogę się już doczekać mojego wyjazdu do Barcelony gdzie na targu La Boqueria są w tonowych ilościach.

Chcieliście nową tartę? To macie :)

DSC_0023

DSC_0037

SKŁADNIKI:

Forma 10 na 35 cm z wyjmowanym dnem lub inna
Na spód:
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– dowolna gęsta konfitura
– 1 łyżka kakao

Na masę:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– 2 szklanki malin + do ozdoby
– 2 łyżeczki agaru
– 5 fig
– 2 łyżki dowolnego cukru lub syropu (wszystko zależy od słodkości malin)

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki. Dodać kakao i po łyżce konfitury. Za każdym razem mieszać aż do uzyskania zwartej i gliniastej masy

– dno i boki formy wylepić masą. Wstawić na godzinę do zamrażarki

Masa:
– do garnka przełożyć tylko biała stałą część z puszki (wody nie używamy), dodać maliny i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Dodać agar i dokładnie wymieszać

– mieszaninę podgrzać do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 1-2 minuty ciągle mieszając
– wylać masę na spód. Ułożyć pokrojone w grube paski figi, maliny i miętę
– wstawić na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki
– delikatnie podważać dno formy i wyjąć tartę

DSC_0048

DSC_0051

DSC_0034

8 Komentarze

  1. Czym najlepiej zastapic orzechy ziemne w tym przepisie? Myslalam o sloneczniki lub migdalach?( goscie maja alergie na te orzechy)

  2. Nie nadazam z wykonywaniem Twoich wspanialych przepisow!
    Robilam juz wiele i potwierdzam,ze wszystkie smakuja i pieknie wygladaja!
    Musze wyprobowac i ten przepis!

  3. Wyglada obłędnie a smakuje jeszcze lepiej ☺️ Bardzo dziekuje za miły poczatek tygodnia!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *