TARTA DROŻDŻOWA Z PASTĄ Z JARMUŻU I SUSZONYCH POMIDORÓW
weganon 5 listopada 2015
 
Czasem uaktywnia się we mnie trochę artystycznej duszy. Lubię wtedy pokombinować z potrawami. Nadać im szczególnie widowiskowy charakter. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Każdy z nas najpierw je oczami, a później dopiero uruchamia smak.
Często wystarczą proste składniki by otrzymać coś wyjątkowego.
Ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków jest banalne w wykonaniu. Wystarczy mąka, drożdże, sól, oliwa i woda. Taki zestaw stosuje do blatów na pizze czy foccaccie. Wyrabiamy ciasto kilka minut (im dłużej tym lepiej).
Przychodzi czas na dodatki. Możliwości są ogromne. Wystarczy zmiksować kilka składników na pastę. Smarujemy nią ciasto i pieczemy. Na tym nie koniec. Nadajemy temu wytworowi przeróżne kształty. Im bardziej zakręcone, tym fajniejszy efekt.
Pasta jest z dwóch składników. Tak. Tylko z dwóch. Zmiksowane suszone pomidory są bardzo aromatyczne. Jak dodamy do nich zielony czy fioletowy jarmuż, to otrzymamy coś fajnego.
Poniżej przedstawiam krok po kroku jak wykonać taką zakręconą gwiazdę. Na tym nie koniec. Takich cudów będzie sporo :)

 

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suszonych drożdży 7 g
– pół szklanki oliwy
– 2 łyżeczki płaskie soli
– ciepła woda

Na pastę:
– 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie (ok 300 g)
– 3 szklanki drobno porwanych liści jarmużu


WYKONANIE:

Ciasto:
– w misce wymieszać mąkę, sól, drożdże i dodać oliwę
– następnie powoli dolewać ciepłą wodę (u mnie wyszło około pół szklanki)
– ciasto wyrabiamy kilka minut
– wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na półtorej godziny
– ponownie wyrabiamy ciasto

Pasta:
– odsączamy pomidory z zalewy (jeśli jest to olej, to nie wylewamy go. Przelejmy do słoika i używajmy do smażenia. Jest bardzo aromatyczny)
– pomidory dokładnie miksujemy z jarmużem
– jak dla mnie nie ma potrzeby dodawania innych składników. Pasta jest bardzo aromatyczna
– ciasto dzielimy na połowę
– rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm
– przykładamy talerz i odkrawamy nożem boki (otrzymamy idealny okrąg)
– pierwszy okrąg układamy na papierze do pieczenia
– na wierzchu rozsmarowujemy pastę pozostawiając mały margines wolnego ciasta

– następnie układamy drugi krążek
– możliwe, że ciasto trochę się zbiegnie, dlatego delikatnie możemy je rozwałkować
– na środku krążków kładziemy szklankę i za pomocą ostrego noża nacinamy od środka ku brzegom
– ilość powstałych pasków musi być parzysta

– teraz przystępujemy do skręcania
– bierzemy w palce koniec paska i wykręcamy dwukrotnie (można przytrzymać palcami drugiej ręki węższy koniec by się nie urwał podczas kręcenia)
– z sąsiednim paskiem postępujemy tak samo, tylko kręcimy w drugą stronę
– łączymy końcówki obu boków tak by się delikatnie skleiły

– papier przenosimy na blachę i pieczemy 25 minut w 200 stopniach
– smacznego :)

 

7 Komentarze

  1. Trzeba być mistrzem, żeby zlepić coś takiego, naprawdę podziwiam! A na dźwięk słów "jarmuż" i "suszone pomidory" wręcz się rozpływam zdecydowanie moje smaki!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *