PASTA PAPRYKOWA
weganon 6 listopada 2015
 
Uwielbiam pieczone papryki. Mają przyjemnie słodki i dymny smak. Łatwo je przygotować.
Pamiętam kiedy kilka lat temu, chodziłem na pyszne jedzenie do byłej ambasady Jugosławii. Zawsze ze znajomymi zamawialiśmy pieczone papryki marynowane w oleju z natką pietruszki. Mogłem to jeść tonami. Wielokrotnie sam coś takiego robię w domu jako przystawkę.
Postanowiłem, że zmienię trochę formę tego dania.
Upieczone papryki zmiksowałem z dużą ilością natki. Dodałem przyprawy i ugotowany ryż. Dodatek ziarnisty spowodował, że pasta jest bardziej stała.
A jak upiec papryki? Bardzo prosto. Wkładamy warzywa pod rozgrzany grill w piekarniku. Pieczemy aż zrobi się czarna skórka. Wyjmujemy i wkładamy do miski. Zakrywamy folią by doszły. Wtedy skórka schodzi idealnie.
W ten sposób robię również papryki na zimę. Układam w słoikach i zalewa oliwą. Warunek. Papryki muszą być dokładnie wysuszone bo zaczną fermentować i rozsadzi słoiki (wiem co mówię bo doświadczyłem tego).
Pasta oczywiście idealna jest na pieczywo, ale nie tylko.

 

SKŁADNIKI:


– 5 czerwonych papryk
– duży pęczek natki pietruszki
– pół szklanki ryżu
– pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– szklanka pestek słonecznika
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
– łyżeczka mielonego kminu 
– pieprz i sól do smaku
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych


WYKONANIE:


– papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne
– ułożyć na papierze do pieczenia
– piekarnik ustawić z opcją górnego grilla na 230 stopni
– wsunąć blachę z paprykami tuż pod grilla
– piec do chwili aż skórka stanie się zwęglona
– przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut
– obrać papryki ze skórki
– ugotować ryż i wystudzić
– pestki słonecznika zmiksować na małe okruszki
– dodać papryki i pozostałe składniki i dokładnie zmiksować
– dodać ryż i przecier
– doprawić solą i pieprzem. Wymieszać

25 Komentarze

  1. Mam pytanie co do ryżu.Ma być ugotowany bo nic nie zostało podane na jego temat
    Dziękuję

  2. Robiłam już 4 razy tą pastę. Jest PRZEPYSZNA…chyba się uzależniłam od niej hahahaha. Z orzechami nerkowca tez jest wyśmienita. Pozdrawiam

  3. Właśnie robię tą pastę. Zastanawiam.sie jak ją przechować, żeby się nie zepsuła? Słoiczki pasteryzowac?

  4. MISTRZOSTWO :) cała kuchnia zapaprana ale to ze względu na moje wyjątkowe predyspozycje do paprania, tak czy owak było warto 😉

  5. …wow..zrobiłem tę pastę i wyszła przesuper :)
    …co prawda nie tak ładna jak u pana powyżej 😉 bo papryka żółta i zielona, ale w smaku…wow po raz kolejny…dzięki za super przepis kolejny, pierwszy który wykonał em samodzielnie :)

  6. Super pasta! Dodajesz tyle wspaniałych przepisów, ze już nie wiem od czego zacząć i co pierwsze upichcić :)

  7. To widzę kolejną idealną pastę do zrobienia! Bardzo lubię smak pieczonej papryki i płatków drożdżowych, dodam trochę chili i będzie idealnie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *