Czas na nowe przepisy świąteczne. Będzie słodko i wytrawnie. Nie zabraknie ciasteczek cieszyńskich, które co roku już pojawiają się na blogu. Pierwszy przepis jest widowiskowy, prosty i uczy cierpliwości. Wbijanie w bakaliową masę płatków, uczy precyzji i cierpliwości. To przyjemna praca, a szyszki pięknie prezentują się na świątecznym stole. By je zrobić, potrzebna jest podstawa. Tu w zasadzie dowolność masy. Musi być plastyczna i na tyle miękka by swobodnie wchodziły w nią płatki, a jednocześnie na tyle twarda, by nie rozpadała się. Możecie przygotować ją ze zmielonych orzechów, ciastek, pierników, brownie itd. Do sklejenia składników najlepsze są gęste powidła śliwkowe, roztopiona czekolada. Jeśli chodzi o płatki, to możecie użyć kakaowych (te polecam, bo są trwałe) lub zwykłych kukurydzianych. Jeśli użyjecie tych ostatnich, najlepiej szyszki polać roztopioną czekoladą, by miały fajny kształt i kolor. Czas do klejenia i formowania świątecznych szyszek
SKŁADNIKI:
– 100 g orzechów włoskich
– 100 g orzechów laskowych
– 100 g migdałów
– 2-3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
– kakaowe płatki śniadaniowe
– cukier puder do posypania
WYKONANIE:
– orzechy i migdały zmielić w malakserze lub młynku
– dodać powidła i zagnieść masę. Powinna być plastyczna i łatwo się formować. Jeśli jest za sucha, dodać jeszcze powideł. Jeśli zbyt miękka, dodać więcej mielonych orzechów
– w masy uformować stożki tak, by podstawa stała stabilnie. Z czasem będą twardniały
– w masę wbijamy delikatnie płatki zaczynając od góry
– szyszki obsypujemy cukrem pudrem
Dziękuję
Wyglądają cudownie, prawdziwie świąteczny deser
Wygladaja cudnie! Chyba sie skusze i zrobie