SOJORYBY W OCCIE
weganon 9 grudnia 2021

DSC_0083

Na wigilijnych stołach oprócz pierogów, krokietów, zup, kapusty czy sałatki, są również ryby. Występują w różnych postaciach. Smażone, w galarecie, po kaszubsku, w oleju z cebulą itd. Wegański wersje tych potraw, łatwo przygotować, używając kilku sztuczek kulinarnych. Używamy bogatego w smak umami selera, boczniaków, naturalnego tofu czy kotletów sojowych. Je ostatnie są idealne do potraw typu „po grecku”, czy prezentowanej przeze mnie w occie. Ta ostatnia to istny obłęd w smaku.

Jedną z metod przerabiania ryb, jest ich smażenia, a następnie zalewanie octowym wywarem. Ta metoda pochodzi z Kaszub i tak stała się popularna, że znamy ją w całym kraju. Kotlety należy ugotować w aromatycznym bulionie z dodatkiem nori, a następnie panierować i smażyć. Można pominąć ten krok, ale jednak te panierowane są o niebo lepsze. Następnie przygotowane kotlety zalewa się mieszanką octową z cebulą i przyprawami i odstawia na minimum dobę. Kotlety nasiąkają zalewą i smakują niebiańsko. Ja użyłem octu spirytusowego, bo jabłkowy jakoś niezbyt mi pasował. Kolejna potrawa na wigilijny stół. Pełna smaku i zaskoczeń.

DSC_0072

SKŁADNIKI:

– 100 g kotletów sojowych
– 1 arkusz nori (wymiary 20 na 20 cm)
– sól do smaku
– 1 litr bulionu warzywnego
– tarta bułka
– olej do smażenia

Zalewa:

– 600 ml wody
– 125 ml 10% octu spirytusowego
– 2 średnie cebule
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

– do garnka wlać bulion, dodać porwany arkusz nori i kotlety. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Kotlety wyjąć i wystudzić
– kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na lekko rumiano na oleju. Wystudzić
– do garnka wlać wodę, ocet, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cukier, sól i pokrojone w piórka cebule. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzić
– kotlety układać naprzemiennie z cebulą z zalew. Całość zalać i odstawić do lodówki na przynajmniej dobę

DSC_0098

DSC_0089

11 Komentarze

  1. Ile czasu mogą one postać w takiej zalewie? Bo śledzie to chyba można trzymać i trzymać w lodowce? Jak to jest z soja? Nie rozpadnie się od tego octu w kilka dni?

  2. Och, to musi być pyszne , juz nie wiem sama, co robić, czy po grecku ? czy w occie, czy paszteciki … mam mętlik, a wyszko takie wspaniale wyglądające.

  3. Przymierzam się do zrobienia i nawet chyba brawurowo, bo od razu dwa słoiki zrobię. Dzięki za przepis i dobrych świąt!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *