SELERYBA W GALARECIE
weganon 8 grudnia 2021

DSC_0001

W niektórych domach na Wigilię, pojawia się ryba w galarecie. Występuje w wielu formach. Jako ugotowane mięso lub w formie faszerowanej. Nie będę się zagłębiał w te tajniki, bo nie miejsce i czas. Ja uwielbiam małe pulpeciki z kaszy jaglanej z dodatkiem nori, które są zanurzone w galarecie. To właśnie morskie glony nadają oceanicznego i lekko rybnego smaku. Najczęściej stosuje się nori lub wakame. Nori bez problemu dostaniecie w sklepach na dziale z produktami azjatyckimi. To te magiczne arkusze, z których robi się sushi. Jeśli chodzi o galaretę, to problemu nie ma. Z pomocą przychodzi nam agar. Też kupicie go już bez problemu. A, co zamiast ryby? Niezastąpiony jest seler. Jego smak i struktura jest właśnie rybna, a ten smak potęgują jeszcze glony.

By przygotować selerybę w galarecie, płyn do żelowania musi być bardzo aromatyczny. Agar ma to do siebie, że łagodzi smaki płynów, które żeluje. Najlepiej ugotujcie selera w mocnym i aromatycznym bulionie z dodatkiem nori. Taki bulion odwdzięczy Wam się pyszną galaretką, a nie zżelowaną wodą bez smaku. Nie bez znaczenia są też dodatki. Natka pietruszki, gotowana marchewka czy groszek konserwowy, idealnie podbijają smak selera. Z czym podawać? Z octem jabłkowym, albo sosem tatarskim. Nie pomijajcie tych dodatków. Nadają charakter galarecie. Przygotujcie sobie i bliskim porcje na wigilijny stół i zaskoczcie współbiesiadników :)

DSC_0033

SKŁADNIKI:

– 3 średnie selery
– 3 arkusze glonów nori (moje o wymiarach 20 na 20 cm)
– 1 litr warzywnego bulionu
– 2 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– sól do smaku
– 3 płaskie łyżeczki agaru

WYKONANIE:

– selera obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm, a następnie przepołowić
– włożyć do garnka, wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 porwany arkusz nori. Doprawić do smaku solą. Gotować około 25 minut na małym ogniu, aż seler będzie miękki, ale nierozpadający się
– selera wyjąć z płynu, a płyn przecedzić przez gęstą gazę
– 2 arkusze nori pociąć na około paski o długości około 10 cm i grubości około 1 cm i owinąć selera. Układać na półmisku
– płyn z gotowania wymieszać z agarem i zagotować. Wlać na selera w półmisku. Wystudzić i włożyć do lodówki

DSC_0027

DSC_0019

DSC_0039

2 Komentarze

  1. (Niestety) jest bardziej sele-, niż -ryba. Słowo „niestety” dałem w nawias, bo osobiście za smakiem selera nie przepadam, być może wielbicielom tego warzywa kompozycja smaku będzie bardziej odpowiadać. Ale i tak przepis wart uwagi.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *