SEZAMKI INACZEJ :)
weganon 23 marca 2017

DSC_0252

Uwielbiam sezam, len i inne małe ziarenka. Robię z nich krakersy, spody do ciast, posypuje wszelkie desery. Pełne są nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów. Mają sporo smaku.

Chyba każdy uwielbia sezamki. Dla mnie to nierozerwalny element dzieciństwa. Płaskie i krupiące blaciki. Jedyny minus to częsty dodatek miodu (nie jadam go) i ulepowaty smak. Pośród tej słodyczy ginie gdzieś sezam.

Postanowiłem zrobić mały przekręt i wykonać sezamki z różnych ziaren z dodatkiem czekolady. Wymieszałem sezam biały z czarnym. Dodałem chia i nasiona lnu. Mamy fajny mix o wyjątkowym smaku :)

DSC_0088

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka białego sezamu
– 3 łyżki nasion lnu
– 3 łyżki czarnego sezamu
– 3 łyżki chia
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki dowolnego syropu (daktylowy, klonowy lub inny)

WYKONANIE:

– wymieszać ziarna
– do garnka dodać olej i syrop. Podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać nasiona i dokładnie wymieszać
– foremkę o wymiarach około 10 na 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– foremkę wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki. Pokroić w dowolne kształty

DSC_0268

DSC_0255

DSC_0258

10 Komentarze

  1. Zrobiłam według twojego przepisu , są pyszne dziękujemy zwłaszcza mąż, on też jest potworkiem sezamowym , teraz te zajada :) z strasznym apetytem :)

  2. Nie miałam czarnego sezamu ani chia więc coś trzeba było wykombinować . Koleżanka się śmiała, że to już zupełnie inny przepis niż Twój . Tak czy siak zainspirowałeś mnie

  3. Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy i trochę wiórków kokosowych i cynamon z imbirem, no i troszkę żurawiny. PYCHA!!!!!! Moja córka tez była zachwycona.

  4. Uwielbiam prostotę w Twoich przepisach! Dzięki niej tworzenie pyszności jest jeszcze przyjemniejsze!!:) Pozdrawiam!

  5. Te ziarna mają być wszystkie surowe? Ja zawsze prażyłam sezam. Nie jest to konieczne?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *