DYNIOWE KRUCHE Z CYTRYNOWYM KREMEM
weganon 5 listopada 2017

DSC_0010

Dynia nie schodzi z mojego stołu. Na słodko i wytrawnie. Pieczona, gotowana, duszona. Jednak na słodko jest najczęściej. Idealnie pasuje do kruchych ciast i ciasteczek. W połączeniu z olejem kokosowym, daje pyszny produkt.

Małe i chrupkie ciastka. Przełożone cytrynowym kremem na bazie mąki ryżowej. Balans między słodkością a kwaskowym smakiem. Między kruchością z miękkim nadzieniem. Oprószone pudrem kokosowym lub innym. Z ciepłym mlekiem orzechowym :)

DSC_0012

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej

– około ½ szklanki ciekłego oleju kokosowego
– 1 szklanka musu dyniowego
– 4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kurkumy

Na krem:
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego

– ½ szklanki mąki ryżowej
– 1 łyżeczka kurkumy
– skórka i sok z 2 sporych cytryn
– 3-4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru pudru

WYKONANIE:

Ciasto:
– wymieszać obie mąki z cukrem i kurkumą

– wymieszać olej z musem dyniowym. Połączyć z suchymi składnikami. Wyrabiać elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche to dodać trochę zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego
– ciasto cienko wałkować i wykrawać foremką ciastka
– układać na papier do pieczenia. Wstawić na 15 minut do lodówki
– piec 8-9 minut w 190°C. Wystudzić

Krem:
– mąkę wymieszać z 1 szklanką mleka
– w garnku wymieszać 1 szklankę mleka, cukier, kurkumę oraz sok i skórkę z cytryny. Podgrzać do wrzenia
– wlać mleko z mąką i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia
– krem przełożyć do rękawa i wyciskać na ciastka. Przykrywać drugim ciastkiem
– odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
– jeśli zostanie trochę kremu to można wycisnąć na ciastka

DSC_0003

DSC_0020

DSC_0009

13 Komentarze

  1. O mniam!:) Coś mi się zdaje, że takie ciacha bardzo szybko znikają, prawda to??:) Z takiej porcji to chyba dość sporo ciastek wychodzi ..hmm, bo się zastanawiam, czy aby nie zrobić od razu z dwóch porcji;)
    Pozdrawiam!:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *