BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

WIGILIJNA KAPUSTA Z LĘDŹWIANEM

Kapusta z grochem, to znane w wielu regionach danie, które pojawia się na świątecznym stole. Robione z kiszonej lub słodkiej kapusty i grochu. Czasami dodawane są suszone grzyby. W niektórych regionach dodaje się również 1 – 2 gotowane ziemniaki, które się rozgniata przed dodaniem do kapusty i grochu. Nadają kremowego charakteru potrawie. Całość okraszana jest …

Ciastka NA SŁODKO

PIERNIKI ŚMIETANKOWE

Kolejny rok i nowy przepis na pierniki. W tym roku nie regionalny, ale bardzo łatwy i szybki. Nie trzeba nastawiać ciasta kilka tygodni wcześniej. Jeśli piasto rozwałkujecie na grubość około 0,5 cm, będą miękkie. Jeśli cieniej, to będą chrupiące, ale nie bardzo twarde. Nie ma w nich margaryny, a jest 18% wegańska śmietanka i olej …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE NR 18 – ORZECHOWE GWIAZDKI

Już od kilku lat, nie ma roku, by nie pojawił się nowy przepis na ciasteczka cieszyńskie. Tym razem nie będzie inaczej. To 18 przepis na świąteczne ciasteczka ze Śląska Cieszyńskiego, w których się zakochałem. Ich historię opisałem w pierwszym wpisie, więc nie będę się powtarzał. W tym roku powiększyłem swoją kolekcję o kolejne foremki. Wspaniały …

Ciastka NA SŁODKO

ŚWIĄTECZNE SZYSZKI Z PŁATKÓW

Czas na nowe przepisy świąteczne. Będzie słodko i wytrawnie. Nie zabraknie ciasteczek cieszyńskich, które co roku już pojawiają się na blogu. Pierwszy przepis jest widowiskowy, prosty i uczy cierpliwości. Wbijanie w bakaliową masę płatków, uczy precyzji i cierpliwości. To przyjemna praca, a szyszki pięknie prezentują się na świątecznym stole. By je zrobić, potrzebna jest podstawa. …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA Zupy i kremy

REGIONALNY KRUPNIK GRYCZANY

Krupniki to zupy, które są idealne na chłodne dni. Sycą i rozgrzewają. Są w naszej kuchni znane od wieków. Najczęściej robione w zagrodach chłopskich z prostych składników. Koniec XIX wieku, również wkraczają do kuchni mieszczańskich. Gotowane na wywarach mięsnych. Głównie robione z kaszy jęczmiennej perłowej. Wraz z pojawianiem się książek i trendów kuchni jarskiej na …

REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KRESOWE RACUCHY DYNIOWE

Choć sezon dyniowy już ma się ku końcowi, bez problemu spotkamy jeszcze niektóre rodzaje na straganach i w sklepach. Najpowszechniejsze to: Hokkaido, piżmowa zwana również butternut, prowansalska i gdzie nie gdzie dynia zwyczajna. Ta ostatnia była głównie uprawiana na naszych ziemiach już kilka wieków temu. W XIX wieku upodobały sobie dynie, mieszkańcy wsi. Robiono z …

DANIA OBIADOWE Kluski REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KLUSKI DYNIOWE A’LA JANOWICKIE

W tym roku odpuściłem sobie przepisy z dynią w roli głównej, ale czas to nadrobić. Na blogu znajdziecie przeróżne przepisy. Od past na pieczywo (na słodko i wytrawnie), po dania obiadowe w postaci zup, kotletów, wytrawnych wypieków, makaronów. Nie zabrakło również słodkości jako desery, ciasta pieczone i tarty bez pieczenia. Jest tego sporo. Są również …

BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

OPOLSKI KOMPOT Z KWITY

Kuchnia regionalna, to nie tylko potrawy, ale również konkretne warzywa (np. fasola wrzawska czy korczyńska), owoce (np. jabłka grójeckie), kasze (np. kasza jaglana gierczycka), mąki (np. pełnoziarniste mąki z Zabłocia) i wiele innych produktów. Dość sporą grupę stanowią przeróżne przetwory. Bardzo często oryginalne i występujące tylko w jednym regionie. Przykładem mogą być grzyby marynowane z …

REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

URZECKIE BURACZNIAKI

Przed Wami drugi przepis z wykorzystaniem buraka cukrowego. Tym razem również wędrujemy na moje rodzinne Urzecze. W tym regionie uprawa buraka cukrowego była powszechna. Żyzne nadwiślańskie gleby, sprzyjały uprawie tego warzywa. Zbyt był zapewniony, bo w 1837 roku powstała w Mniszewie cukrownia – jedna z pierwszych w Królestwie Polskim. W 1856 roku cukrownie nabywają dwaj …

REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

„ŚMIETANKOWE” RACUCHY Z JABŁKAMI

Wspomnienie dzieciństwa, stołu mamy i babci, często wakacji. Uwielbiane za puszystość, drożdżowy smak i sytość. Od kiedy są znane? Nie wiadomo. Aniela Owoczyńska w swojej książce z 1914 roku „Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw […]”, podaje przepis na racuszki. Z kolei Elżbieta Kiewnarska w „Potrawach z kasz i mąki” z 1931 …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY Z PŁASKURKI

Bardzo mnie cieszy, że powracają na nasze stoły dawne zboża. Krzyca, orkisz, płaskurka czy samopsza. Coraz więcej gospodarstw uprawia te zboża i górują one nad pszenicą, bo nie wymagają żadnych nawozów. Są odporne na chwasty i szkodniki dzięki swojej pierwotności. Oprócz mąk z tych zbóż, pojawiają się również kasze. Drobne i grube. Idealne do roślinnych …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KAPUSTA ZIEMNIACZANA

Ser jabłkowy, bocianie łapy, bociany, ślepe ryby.  To niektóre przykłady regionalnych potraw, gdzie zastosowano coś, co dziś w niektórych wzbudza oburzenie. Dotyczy między innymi nazw wegańskich potraw czy produktów. Małe „fałszerstwa” w kuchni to nie wymysł naszych czasów. Takie zabiegi stosowano już XVII wieku. Robiono sery z migdałów, cytryny z kwaśnych jabłek, mleko makowe i …