BEZGLUTENOWE

SELERYBA W GALARECIE

W niektórych domach na Wigilię, pojawia się ryba w galarecie. Występuje w wielu formach. Jako ugotowane mięso lub w formie faszerowanej. Nie będę się zagłębiał w te tajniki, bo nie miejsce i czas. Ja uwielbiam małe pulpeciki z kaszy jaglanej z dodatkiem nori, które są zanurzone w galarecie. To właśnie morskie glony nadają oceanicznego i …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

BUCZACKIE PIERNIKI ŻYTNIE

W temacie pierników powiedziano już wiele. Jednak wiele jeszcze pozostało. Nie ma w naszej historii jednego przepisu. W każdym regionie są odmienne. Ich różnice polegają na dodatku przypraw korzennych, rodzaju mąki, miodu czy innych składników. Niektóre ciasta wyrastają tygodniami, a inne gotowe są od razu. Jedne pierniki są miękkie zaraz po upieczeniu i twardnieją z …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA CZEKOLADOWA Z MUSEM JABŁKOWYM

Dawno nie było tarty na blogu. Nadrabiam zaległości. Wiem z Waszych komentarzy, że uwielbiacie te bez pieczenia i bezglutenowe. Ja też takie najbardziej lubię. Proste w wykonaniu i tylko czas oczekiwania na utwardzenie się masy, dłuży się niemiłosiernie 😉 Dziś tarta na spodzie z mielonych migdałów, pestek słonecznika i wiórków kokosowych. Całość spojona powidłami śliwkowymi. …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

DROHOBYCKIE PIEROGI Z FASOLĄ I JARMUŻEM

Studiując historię kuchni Kresów Wschodnich, natrafiam na kulinarne perełki. Część przepisów jest rodzinna, inne z opowieści żyjących Kresowiaków lub ich potomków, a jeszcze inne z książek i artykułów. Wiele z tych potraw zaginęło bezpowrotnie. Utraciliśmy je z różnych powodów. Już dawno postawiłem sobie za cel, by przywracać zapomniane przepisy z dawnych ziem Polski. Dziś prezentuje …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

LWOWSKIE CIASTKA KRUCHE Z KONFITURĄ RÓŻANĄ

Obecność roślin dziko rosnących w naszej kuchni, jest znana od wieków. Używano ich do celów leczniczych, ale również kulinarnych. Pierwsze zielniki i herbarze powstały w XV wieku. Autorami byli Marcin z Urzędowa i Syreniusz. Z każdym wiekiem poznawano nowe właściwości roślin i ich zastosowanie kulinarne. Powszechne było używanie owoców i kwiatów. Stosowano je nie tylko …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

WEGAŃSKIE ŚLĄSKIE KARBONATKI

W kuchni regionalnej są przeróżne kotlety. Te mięsne w postaci płatów i mielone. Warzywne również występują i są obecne od kilku stuleci. Z ziemniaków, kasz, strączków z dodatkiem grzybów. Podawano je za równo na stołach szlacheckich i tych biedniejszej warstwy społecznej. Dziś zapraszam Was na Górny Śląsk, gdzie kotlety są tak samo znane, jak rolady. …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

GULASZ GOŁĄBKOWY

Gołąbki lub faszerowane liście kapusty, to klasyka naszej kuchni. Kapusta biała lub włoska. Farsze przeróżne i zależne od regionów. Z mięsa, ryżu, kasz, grzybów czy ziemniaków, a nawet strączków. Chyba każdy przyzna, że przy robieniu gołąbków jest sporo pracy. Parzenie liści kapusty, robienie farszu, zawijanie, gotowanie lub pieczenie. Do tego jeszcze sos. Roboty, co nie …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

ŚWIĘTOKRZYSKIE BYKI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI

W kuchni regionalnej mamy przeróżne pierogi i produkty, które je przypominają. Klasyczne ciasto pierogowe to: mąka, gorąca woda i sól. Czasami dodawane jest jajko. Gdy zajrzymy na Lubelszczyznę, odnajdziemy ciasto, które zawiera dodatek drożdży i jest gotowane. Mamy również pierogi pieczone drożdżowe, ale również te bez jego dodatku (kresowe paniarochy). Niektóre mają w swoim składzie …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

LECZO „PO KASZUBSKU”

Jak Polska długa i szeroka, już od sierpnia, w domostwach przygotowywane jest leczo. Sezon na pomidory, papryki, cukinie, kabaczki i inne składniki, wymusza przygotowanie tego gulaszu. W każdym domu są różne przepisy. W jednych króluje oprócz papryki i pomidorów, cukinia. W innych kabaczek, czasem nawet dynia. Dodajemy tłuste wędliny, paprykę w proszku, ziele angielskie, liście …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

LWOWSKIE PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I JABŁEK

Ten przepis powstał blisko 200 lat temu. Zawdzięczamy go lwowskim Żydom, którzy połączyli dwa najpopularniejsze składniki, by stworzyć wyjątkowe danie. Łączenie ziemniaków z jabłkami było powszechne już w XIX wieku. Zapiekano plastry ziemniaków i jabłek w piecu chlebowym i podawano jako dania obiadowe lub na kolację. Popularne na terenach górskich było puree z ziemniaków, brukwi …