MIELONE Z ZIEMNIAKÓW I BIAŁEJ KAPUSTY
weganon 24 stycznia 2022

DSC_0024

Kotlety w kuchni roślinnej, to namiastka (wcale nie gorsza) dawnych kotletów mielonych. Podawane najczęściej na weekendowe obiady w towarzystwie buraczków, marchewki z groszkiem czy mizerii. Obowiązkowo z ziemniakami lub kaszą. Wiem z doświadczenia, że sprawiają problemy poczatkującym. Potrafią się rozpadać, nie mają wyrazistego smaku. Nie wiem czy smażyć je na oleju, czy lepiej je upiec. Z czego zrobić. Na blogu jest mała ściągawka dotycząca roślinnych kotletów (TU). Polecam przestudiować.

Dziś polecają się kotlety z ziemniaków i słodkiej kapusty. W naszej tradycji, kotlety ziemniaczane mają długą historie. W zasadzie od XIX wieku pojawiały się już w książkach kulinarnych. Smażone na przeróżnych tłuszczach. Podawane z sosami grzybowymi, ziołowymi i pomidorowymi (te z początku XX wieku). Stanowiły tanią alternatywę dla tych mięsnych, choć stworzyły nowy rodzaj kotletów. Masę ziemniaczaną formuje się w kotlety i najczęściej smaży. Masę można łączyć z kaszami, strączkami i innymi warzywami korzeniowymi. Ważne są przyprawy. Najczęściej stosuje się majeranek, lubczyk, kminek, ziołowy pieprz, natkę pietruszki lub koperek. Pełna dowolność ulubionych przypraw. Te kotlety powstały z przypadku i trochę w duchu zero waste. Została mi kapusta z robienia zawijoków janowickich. Poszatkowana i ugotowana, uzupełniła masę ziemniaczaną. Dopełnieniem jest surówka z kiszonych ogórków, cebuli i natki pietruszki z dodatkiem oleju i kminku. Tanio i pysznie :)

DSC_0037

SKŁADNIKI:

– 1 kg mączystych ziemniaków
– ½ kg białej kapusty
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka majeranku
– 3 łyżki tartej bułki
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki mielonej gorczycy
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– sól i pieprz ziołowy do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i wystudzić
– kapustę pokroić w spore kawałki i gotować do miękkości (około 30 minut). Odcedzić, wystudzić i lekko odcisnąć z wody, a następnie drobno posiekać
– wymieszać ziemniaki z kapustą, natką, przyprawami, tartą bułką i mąką. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę
– formować niewielkie kotlety, a następnie smażyć na rumiano z obu stron

DSC_0033

DSC_0035

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *