Pierwszy mój budyń jaglany powstał lata temu. Kasza jaglana z mlekiem kokosowym z dodatkiem kakao i bakalie. Później przyszedł czas na modyfikacje. Było ich tyle, że nie sposób zliczyć. Każdy inny w smaku czy nawet kolorze. Jednak ten podbił moje podniebienie w 100%. Przedstawiam mój najlepszy budyń jaglany.
Prostota w tym przypadku jest siłą. Kasza ugotowana z nadmiarem mleka roślinnego (użyłem ryżowego). Dodatek masła orzechowego dał kremowej konsystencji i oczywiście smak. Nie on jednak decyduje o końcowym smaku. To najzwyklejsza przyprawa piernikowa. Najlepsza oczywiście domowej roboty. Jeśli takiej nie macie to poszukajcie w swoich sklepach. Wybierzcie jednak najlepszy produkt.
Budyń ma niesamowity smak. Świąteczny. Kremowy. Najlepiej smakuje polany z wierzchu syropem klonowym i posypany orzechami włoskimi. Gdy wstawimy go do lodówki to otrzymamy coś fajnego. Idealne smarowidło do pieczywa lub krem do naleśników, babeczek lub ciastek.
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– nierafinowany cukier do smaku
– przyprawa piernikowa (ilość jest uzależniona od tego, jakiej jest mocy. Ja dodałem płaską łyżkę. Dodawajcie po trochu i sprawdzajcie smak)
– syrop klonowy lub inny do polania
– orzechy włoskie i cynamon do posypania
WYKONANIE:
– kaszę dokładnie kilka razy przelać wrzątkiem na sicie (pozbywamy się goryczki). Przenieść do garnka i dodać 2 szklanki mleka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut
– następnie dodać masło i ½ szklanki pozostałego mleka (można je podgrzać, ale nie trzeba)
– za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować na gładko
– dodać przyprawy piernikowej i cukier do smaku i dalej zmiksować
– wyłożyć do miseczki, polać syropem, posypać orzechami i cynamonem
Smacznego
Wyszedł, bardzo dobry.. Moje smaki.
[…] Super budyń piernikowy na kaszy jaglanej z dodatkiem masła orzechowego! Przepis ze strony poniżej: http://weganon.pl/2016/10/piernikowy-budyn-jaglany-z-maslem-orzechowym.html […]
Och, wyszło przepyszne, wszystko takie proste, a jaki smak. 😀 Będę do niego wracać. Dzięki. 😉
Zaraz robię!!!
Wszystko co z masłem orzechowym biorę w ciemno! 😀 Zwłaszcza kiedy jest budyń jaglany <3