PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY Z MASŁEM ORZECHOWYM
weganon 15 października 2016

dsc_0036

Pierwszy mój budyń jaglany powstał lata temu. Kasza jaglana z mlekiem kokosowym z dodatkiem kakao i bakalie. Później przyszedł czas na modyfikacje. Było ich tyle, że nie sposób zliczyć. Każdy inny w smaku czy nawet kolorze. Jednak ten podbił moje podniebienie w 100%. Przedstawiam mój najlepszy budyń jaglany.

Prostota w tym przypadku jest siłą. Kasza ugotowana z nadmiarem mleka roślinnego (użyłem ryżowego). Dodatek masła orzechowego dał kremowej konsystencji i oczywiście smak. Nie on jednak decyduje o końcowym smaku. To najzwyklejsza przyprawa piernikowa. Najlepsza oczywiście domowej roboty. Jeśli takiej nie macie to poszukajcie w swoich sklepach. Wybierzcie jednak najlepszy produkt.

Budyń ma niesamowity smak. Świąteczny. Kremowy. Najlepiej smakuje polany z wierzchu syropem klonowym i posypany orzechami włoskimi. Gdy wstawimy go do lodówki to otrzymamy coś fajnego. Idealne smarowidło do pieczywa lub krem do naleśników, babeczek lub ciastek.

dsc_0046

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– nierafinowany cukier do smaku
– przyprawa piernikowa (ilość jest uzależniona od tego, jakiej jest mocy. Ja dodałem płaską łyżkę. Dodawajcie po trochu i sprawdzajcie smak)
– syrop klonowy lub inny do polania

– orzechy włoskie i cynamon do posypania

WYKONANIE:

– kaszę dokładnie kilka razy przelać wrzątkiem na sicie (pozbywamy się goryczki). Przenieść do garnka i dodać 2 szklanki mleka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut
– następnie dodać masło i ½ szklanki pozostałego mleka (można je podgrzać, ale nie trzeba)
– za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować na gładko
– dodać przyprawy piernikowej i cukier do smaku i dalej zmiksować
– wyłożyć do miseczki, polać syropem, posypać orzechami i cynamonem

dsc_0043

dsc_0053

dsc_0037

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany