Ziemniaki są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Spokojnie można je potraktować jako samodzielne danie lub jako dodatek do burgerów ze strączków.
SKŁADNIKI:
– kilogram ziemniaków pokrojonych na mniejsze kawałki
– oliwa smakowa (u mnie czosnkowa)
– łyżeczka rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– 100 g kaszy jaglanej
– 2 pieczone buraki
– szklanka mrożonego zielonego groszku
– 2 łyżki soku z cytryny
– mały starty ząbek czosnku
– mleko roślinne (u mnie owsiane)
– 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)
WYKONANIE:
– ziemniaki wymieszać dokładnie z kilkoma łyżkami oliwy, posiekanym rozmarynem, sola i pieprzem i wyłożyć na blachę na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C do chwili upieczenia się ziemniaków (nie podaję czasu bo różne są piekarniki)
– kaszę ugotować w wodzie do rozklejenia, podzielić ja na połowę
– w garnku zagotować wodę i włożyć groszek i gotować ok. 4 minut a następnie szybko schłodzić zimną wodą, dodać sok z cytryny i czosnek i zmiksować na gładko a następnie dodać połowę kaszy i ponownie zmiksować, doprawić solą i pieprzem oraz dodać płatki drożdżowe
– drugą część kasy zmiksować z burakami i doprawić solą i pieprzem
– jeżeli sosy są zbyt gęste można rozrzedzić mlekiem
– gdy ziemniaki się już upieką polać je sosami i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika
Wyszło doskonale! Sosy – u mnie bardziej pasty – świetny pomysł! Dzięki!
Do pizzy są idealne a jeszcze lepsze do nadzienia calzone
bardzo fajny pomysł na sosy jaglane! mam ochotę spróbować ziemniaki w takiej wersji albo i polać sosami domową pizzę