KISIEL Z RABARBARU, TRUSKAWEK, MIĘTY I KONICZYNY
22 maja 2016
Kisiele owocowe to takie małe słodycze w parę chwil. Kilka składników zmiksowanych. Dodatek dowolnej skrobi. Minuta gotowania i mamy, czym się delektować.
Majowa propozycja to truskawki, rabarbar, mięta i kwiaty czerwonej koniczyny. Mają słodki i przyjemnie kwiatowy aromat. Wykorzystuje je też do galaretek jabłkowych.
Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami. Niedługo będą jagody i inne pyszne owoce ![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
![DSC_0049](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0049-1-683x1024.jpg)
SKŁADNIKI:
– 20 truskawek
– 2 łodygi rabarbaru
– 5 listków mięty
– 5 kwiatków czerwonej koniczyny
– 1,5 szklanki wody
– łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
– łodygi pociąć na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać truskawki i szklankę wody
– gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną (około 5 minut) . Dodać miętę i koniczynę. Gotować jeszcze minutę i dokładnie całość zmiksować
– w ½ szklanki wody rozprowadzić skrobię i wlać do garnka. Ponownie całość zagotować i gotowe
![DSC_0046](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0046-1-683x1024.jpg)
![DSC_0041](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0041-1-683x1024.jpg)
cieszę się, że smakuje![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Robiłam wiele rodzajow kiślu. domowego ale tak dobrego to jjak żyje jeszcze nie jadłam
Poezja !