KISIEL Z RABARBARU, TRUSKAWEK, MIĘTY I KONICZYNY
weganon 22 maja 2016
DSC_0044

 

Kisiele owocowe to takie małe słodycze w parę chwil. Kilka składników zmiksowanych. Dodatek dowolnej skrobi. Minuta gotowania i mamy, czym się delektować.
Majowa propozycja to truskawki, rabarbar, mięta i kwiaty czerwonej koniczyny. Mają słodki i przyjemnie kwiatowy aromat. Wykorzystuje je też do galaretek jabłkowych.
 
Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami. Niedługo będą jagody i inne pyszne owoce :)

 

DSC_0049

 

SKŁADNIKI:

– 20 truskawek
– 2 łodygi rabarbaru
– 5 listków mięty
– 5 kwiatków czerwonej koniczyny
– 1,5 szklanki wody
– łyżka skrobi ziemniaczanej
               
WYKONANIE:

– łodygi pociąć na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać truskawki i szklankę wody
– gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną (około 5 minut) . Dodać miętę i koniczynę. Gotować jeszcze minutę i dokładnie całość zmiksować
– w ½ szklanki wody rozprowadzić skrobię i wlać do garnka. Ponownie całość zagotować i gotowe

 

DSC_0046

 

DSC_0041

3 Komentarze

  1. Robiłam wiele rodzajow kiślu. domowego ale tak dobrego to jjak żyje jeszcze nie jadłam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *