ZIELONE MINI BABKI WIELKANOCNE
weganon 14 marca 2018

DSC_0008

Rozkręcam się z przepisami wielkanocnymi. W tym roku króluje zieleń. Świeża, soczysta i miła dla oka. Co daje taki kolor potrawom? Szpinak, chlorella, mięta czy awokado. Idealnie nadają się do dan wytrawnych jak i słodkich. Na surowo czy pieczone. Najlepiej z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.

W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć babki. Można ukroić kawałek dużej lub poczynić mini babki. Ładnie się prezentują. Każdy dostaje swoją babeczkę. Koniecznie polukrowane. Z dodatkiem granata, malin lub innych soczystych owoców.

DSC_0003

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 450 g szpinaku mrożonego
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– skórka i sok z 2 cytryn
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 20 listków mięty

WYKONANIE:

– szpinak rozmrozić i maksymalnie odparować wodę. Odmierzyć ½ szklanki. Resztę można zamrozić lub wykorzystać do przepisu, który niebawem się ukaże
– szpinak wymieszać z mlekiem, chlorellą, sokiem i skórką z cytryny i cukrem. Dokładnie zmiksować blenderem
– mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– foremki do mini babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
– wlać masę do wysokości około ¾
– piec 25 minut w 175°C. Wystudzić, wyjąć z foremek. Można ściąć wybrzuszenie i wykorzystać do deserów
– można polać cytrynowym lukrem lub posypać pudrem

DSC_0013

DSC_0004

DSC_0028

17 Komentarze

  1. Świetny przepis. Babeczki smakowały nawet mojej mięsożernej rodzince. Zamiast listków mięty użyłam naturalnego olejku (choć chyba nieco za dużo).

  2. Czy patent z użyciem szpinaku, chlorelli, w celu nadania zielonego koloru sprawdzi się też w cieście marchewkowym?

  3. Wsypać nierafinowany puder i dodawać kroplami sok cytrynowy aż powstanie pasta :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *