PIECZONA DYNIA Z GRZYBOWYM RISOTTO
11 września 2015
Szaleństwa dyniowego nigdy dość. Szczególnie jeśli pod niemal domem, ma się wspaniałe miejsce na kupno tych jesiennych warzyw. Gospodarstwo Rolne Ludwik Majlert w tym roku przeszło moje oczekiwania. Ilość dyń jest niesamowita.
Jakiś czas temu mój wzrok przykuła dynia bardzo podobna do hokkaido, ale różniąca się od niej kolorem. Niebieski, wpadający lekko w zieleń kolor. Nie było możliwości by jej nie kupić
Jakiś czas temu mój wzrok przykuła dynia bardzo podobna do hokkaido, ale różniąca się od niej kolorem. Niebieski, wpadający lekko w zieleń kolor. Nie było możliwości by jej nie kupić
Nazwa jest bardzo fajna. Blue Ballet. Tak jak hokkaido, można ją piec w całości i powiem, że jej skórka jest jeszcze cieńsza i smaczniejsza niż pomarańczowej koleżanki.
Czym można nadziewać takie dynie? Tym na co mamy ochotę, co mamy pod ręką. Dobrze jest kiedy farsz wykazuje intensywny smak. W tym przypadku zastosowałem risotto z grzybami. Idealnie pasuje do pieczonej dyni. Pamiętać trzeba by farsz upychać w dyni dość ścisło.
SKŁADNIKI:
– 1 średnia dynia Blue Ballet lub hokkaido
– risotto grzybowe z tego przepisu (przepis)
WYKONANIE:
– dynie dokładnie wyszorować i wysuszyć
– odciąć czubek na wysokości mniej więcej 3/4
– wydrążyć środek z pestkami
– do środka wkładamy na ścisło risotto
– przykrywamy wieczkiem
– pieczemy około godzinę w 200 stopniach
– kroimy na kawałki
– do tego dania idealny jest ostry sos pomidorowy
Wow, to jest genialne! Moje smaki na 100%
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
tak patrzę i patrzę na to danie… ale mi się marzy by zjeść je na obiad
jestem ogromną fanką dyń i taką musze gdzieś dorwać!