JESIENNY KISIEL PEŁEN ZDROWIA
weganon 12 września 2015

Jak zwiększyć odporność na jesień? Jak dostarczyć odpowiednich składników by przetrwać zdrowotne zawieruchy? Jak wykorzystać, to co mamy wokół siebie? Można przygotować sobie kisiel w parę chwil, który zawiera cenne dla zdrowia składniki. Bez czarny jest pełen antocyjanów, witamin, składników mineralnych. Działa napotnie, przeciwwirusowo i przeciwgorączkowo. Oczyszcza organizm z toksyn. Jedyna uwaga. Nie spożywamy owoców na surowo. Są trujące. Gotowanie lub pieczenie niweluje tą właściwość.
Aronia zawiera oprócz antocyjanów, olbrzymie ilości witamin, przeciwutleniaczy. Polecana dla osób z nadciśnieniem, z chorobami oczu (szczególnie dla blogerów ślęczących godzinami przed komputerem :) ), działa przeciwnowotworowo.
Antonówka, to stara odmiana polskich jabłoni. Zawiera olbrzymie ilości pektyn, które są idealne chociażby w chorobach jelit czy górnych dróg oddechowych.
Głóg polecany szczególnie osobom z chorobami serca.
Przygotowanie takiego deseru zajmuje mało czasu. Jest smaczny. Ma piękny kolor i wybornie smakuje. Poszukujmy owoców z dala od dróg czy fabryk.

 

SKŁADNIKI:

– 3 antonówki lub inne jabłka
– pół szklanki dojrzałych owoców bzu czarnego
– pół szklanki owoców aronii
– pół szklanki wypestkowanych owoców głogu
– 2 szklanki wody
– 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– dowolny syrop do posłodzenia lub inne słodziwo
– sok z połowy cytryny


WYKONANIE:

– owoce, sok z cytryny i wodę dokładnie zmiksować
– przelać do garnka odlewając pół szklanki płynu
– dodać słodziwo do smaku
– gotować około 5 minut na małym ogniu
– do odlanej pół szklanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać
– gotować na małym ogniu ciągle mieszając około minuty
– i gotowe do wcinania :)


2 Komentarze

  1. Kisiel był rewelacyjny, nie wiedziałam, że w ten sposób można go zrobić. Życzę powodzenia w dalszym blogowaniu! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *