PIECZEŃ WEGANONA
weganon 11 lutego 2015
Nazwa tej pieczeni powstała z braku możliwości zaszeregowania tego dania do konkretnej grupy z powodu sporej ilości różnorakich składników. Znajdują się tu: drobna soczewica zielona i czerwona, papryka, grzyby, por, kasza jaglana, gryczana niepalona, ryż brązowy, jarmuż, szpinak, żurawina itd. Podstawą pieczeni jest to by składniki były drobno pokrojone na tyle by były widoczne a jednocześnie nie zbyt duże by po upieczeniu i krojeniu pieczeń nie
rozpadała się. Glazurą są żurawiny z sosem pomidorowym zmiksowane na gładko. Pomimo dużej ilości składników pieczeń robi się szybko bo wszystko ląduje w jednym garze.


SKŁADNIKI:
 
– po pół szklanki: drobnej zielonej i czerwonej soczewicy, niepalonej kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, brązowego ryżu
– po szklance posiekanego: jarmużu, szpinaku i natki z pietruszki
– 2 spore marchewki starte na dużych oczkach
– 10 dużych pieczarek pokrojonych drobno
– średni por pokrojony w paseczki
– 1 spora szalotka drobno pokrojona
– 1 średnia papryka czerwona pokrojona w kostkę
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 2 łyżki mielonego lnu złocistego
– 3 łyżki otrąb żytnich
– pół szklanki suszonej żurawiny
– po łyżeczce: tymianku, oregano
– łyżka czarnuszki
– sól i pieprz do smaku
– na glazurę: pół szklanki suszonej żurawiny namoczonej w wodzie na godzinę i
sok pomidorowy w ilości by glazura była dość gęsta i łatwo się rozsmarowywała
 
WYKONANIE:
 

– soczewicę, kasze, ryż, jarmuż, pieczarki, marchew, paprykę, por, szalotkę i żurawinę włożyć do garnka i zalać wodą w ilości przykrywającej składniki. Gotować 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by składniki się nie przypaliły (jeśli woda szybko wyparuję można jej trochę dolać), na koniec gotowania powinniśmy otrzymać gęstą masę.
– masę wylać na sitko by odciekł nadmiar płynu a masę wystudzić
– do masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
– dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę, wyrównać wierzch
– pieczeń piec godzinę w 200°C
– wystudzić i polać glazurą
– pieczeń można podgrzać jeszcze raz i jeść na ciepło lub na zimno


6 Komentarze

  1. Czy można pominąć płatki drożdżowe? Nie posiadam, nigdy z nich nic nie robiłam i nie wiem czy da się "bzzz" 😉

  2. Zacny przepis :) Ładnie proszę i informację, jaka była wielkość użytej formy. Ja myślę o keksówce, ale chyba musiałabym zmniejszyć ilości składników.. pozdrawiam!

  3. Sporo składników ale proste wykonanie a glazura bardzo ciekawa w smaku bo i słodka i kwaskowa co idealnie pasuje do reszty

  4. rzeczywiście sporo tu składników! ten smak musi być bardzo ciekawy i tyle tu zdrowia! :) fajny pomysł na glazurę!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *