Jaki powinien być idealny pasztet? Każdy z nas ma swoje preferencje smakowe, składnikowe jak i też formy. Jedni lubią grube plastry na pieczywie. Inni tylko z dodatkiem charakternego sosu. Jeszcze inni małe paszteciki. Najlepszy jest na zimno, ale również lekko podsmażony daje radę. Ze strączków, kasz, ziaren, z orzechami, warzywami korzeniowymi, grzybami. Idealne przyprawy to majeranek, kozieradka, gałka muszkatołowa, łagodne curry, sos sojowy, jałowiec. W różnych proporcjach.
Ten pasztet jest wypełniony umami, po brzegi. Piąty smak jest szczególnie lubiany przez wegan i weganki. Daje nam trochę zapomnianego smaku, który funkcjonował przed kuchnią roślinną. Co dodać, by pasztet zachwycał nie tylko roślinożerców? Soczewica zmieszana z duszoną cebulą. Cebula aromatyzowana olejem z suszonych pomidorów, liściem laurowym i zielem angielskim. Suszone pomidory i duszony seler. Czas na dodatki. Mielona kozieradka. Ta przyprawa to esencja rosołowych smaków. Sos sojowy, świeżo mielona gałka muszkatołowa, pieprz, sól i majeranek. Taki zestaw zagwarantuje Wam pasztet idealny. Do tego mielony słonecznik lub pestki dyni. Można dodać również tartej bułki.
SKŁADNIKI:
– szklanka zielonej soczewicy
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 mały seler lub połowa większego
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 4 średnie cebule (polecam szalotkę lub czerwoną)
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju około 300 g
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– mielony słonecznik, tarta bułka lub mąka gryczana do posypania wysmarowanej tłuszczem formy
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić
– kaszę dokładnie przepłukać ciepłą wodą, zalać 1 szklanką wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wystudzić
– pomidory odcedzić z oleju. Olej pozostawiamy. Będziemy go używać
– cebulę pokroić w plasterki, selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnie wlać połowę oleju z pomidorów, dodać cebulę, selera, ziele i liść laurowy. Smażyć aż będą miękkie przez kilka minut na średnim ogniu. Wyjąć przyprawy i wyrzucić
– słonecznik zmielić np. malakserem na mąkę
– kaszę, soczewice, cebulę, sos sojowy, selera i resztę oleju z pomidorów dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem ręcznym
– dodać pozostałe składniki prócz pomidorów. Wymieszać dokładnie
– foremkę o wymiarach 10 na 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, słonecznikiem lub bułką. Wyłożyć połowę masy, wyrównać wierzch, ułożyć suszone pomidory a następnie resztę masy
– piec 50 minut w 200°C, góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i wyjąć z formy
Spokojnie 3-5 dni
Witam I dziekuje za inspiracje – pasztet wlasnie sie robi
Ile taki pasztet przezyje w lodowce?
Wspaniały, jak co roku będzie na wigilijnym stole
Powinno być bez problemu
Ja ze standardowym już pytaniem, czy zamiana jaglanej na drobny kuskus (i czy też 1/2szkl, namoczyć go tylko i odcisnąć?) oraz słonecznik na dynię będzie ok?
Zrobiłam!!! Najlepszy pasztet jaki do tej pory jadłam i jaki zrobiłam – dałam pół mniejszego selera i całą średnio-dużą pietruszkę. Muszę tylko nastepnym razem bardziej odcisnąc soczewice bo teraz jest taki bardziej do smarowania. Ale smak…. obłędny
przepis wygląda atrakcyjnie i upiekę koniecznie
Oooo! Chyba spróbuję wykonać w przyszłym tygodniu (na ten tydzień jadłospis mam już zaplanowany i właśnie dzisiaj będę robić zakupy. Dzięki!
Świetnie wygląda ten pasztet i na pewno tak samo smakuje. Podoba mi się ten fit przepis.
Za długo pieczony może lub za mało zmielony słonecznik
Pasztet pyszny, ale niestety sie rozpada. Jaka moze być tego przyczyna?
spokojnie można zamienić na korzeń pietruszki
Czy seler jest konieczny? Mam uczulenie i nie jadam zrobić ten pasztet czy lepiej wybrać inny przepis?
może kiedyś
Kupiłam Pyszności z roślin. Czekam na książkę z wytrawnymi potrawami. Mam nadzieję że taką napiszesz.
bo smakowało by słodkim jajkiem a tak serio to połączenie kala namak ze słodkim to kiepskie połączenie
Świetne! Muszę spróbować 😀
Mam pytanie. Dlaczego do wegańskich jajek musi byc mleko niesłodzone?? Mam tylko słodzone
wlasnie go jem, super smaczny i latwy w wykonaniu