PASZTET Z SOCZEWICY I SELERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 18 marca 2018

DSC_0084

Jaki powinien być idealny pasztet? Każdy z nas ma swoje preferencje smakowe, składnikowe jak i też formy. Jedni lubią grube plastry na pieczywie. Inni tylko z dodatkiem charakternego sosu. Jeszcze inni małe paszteciki. Najlepszy jest na zimno, ale również lekko podsmażony daje radę. Ze strączków, kasz, ziaren, z orzechami, warzywami korzeniowymi, grzybami. Idealne przyprawy to majeranek, kozieradka, gałka muszkatołowa, łagodne curry, sos sojowy, jałowiec. W różnych proporcjach.

Ten pasztet jest wypełniony umami, po brzegi. Piąty smak jest szczególnie lubiany przez wegan i weganki. Daje nam trochę zapomnianego smaku, który funkcjonował przed kuchnią roślinną. Co dodać, by pasztet zachwycał nie tylko roślinożerców? Soczewica zmieszana z duszoną cebulą. Cebula aromatyzowana olejem z suszonych pomidorów, liściem laurowym i zielem angielskim. Suszone pomidory i duszony seler. Czas na dodatki. Mielona kozieradka. Ta przyprawa to esencja rosołowych smaków. Sos sojowy, świeżo mielona gałka muszkatołowa, pieprz, sól i majeranek. Taki zestaw zagwarantuje Wam pasztet idealny. Do tego mielony słonecznik lub pestki dyni. Można dodać również tartej bułki.

DSC_0103

SKŁADNIKI:

– szklanka zielonej soczewicy
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 mały seler lub połowa większego
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 4 średnie cebule (polecam szalotkę lub czerwoną)
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju około 300 g
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– mielony słonecznik, tarta bułka lub mąka gryczana do posypania wysmarowanej tłuszczem formy

WYKONANIE:

– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić
– kaszę dokładnie przepłukać ciepłą wodą, zalać 1 szklanką wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wystudzić
– pomidory odcedzić z oleju. Olej pozostawiamy. Będziemy go używać
– cebulę pokroić w plasterki, selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnie wlać połowę oleju z pomidorów, dodać cebulę, selera, ziele i liść laurowy. Smażyć aż będą miękkie przez kilka minut na średnim ogniu. Wyjąć przyprawy i wyrzucić
– słonecznik zmielić np. malakserem na mąkę
– kaszę, soczewice, cebulę, sos sojowy, selera i resztę oleju z pomidorów dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem ręcznym
– dodać pozostałe składniki prócz pomidorów. Wymieszać dokładnie
– foremkę o wymiarach 10 na 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, słonecznikiem lub bułką. Wyłożyć połowę masy, wyrównać wierzch, ułożyć suszone pomidory a następnie resztę masy
– piec 50 minut w 200°C, góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i wyjąć z formy

DSC_0094

DSC_0088

18 Komentarze

  1. Witam I dziekuje za inspiracje – pasztet wlasnie sie robi
    Ile taki pasztet przezyje w lodowce?

  2. Ja ze standardowym już pytaniem, czy zamiana jaglanej na drobny kuskus (i czy też 1/2szkl, namoczyć go tylko i odcisnąć?) oraz słonecznik na dynię będzie ok? :)

  3. Zrobiłam!!! Najlepszy pasztet jaki do tej pory jadłam i jaki zrobiłam – dałam pół mniejszego selera i całą średnio-dużą pietruszkę. Muszę tylko nastepnym razem bardziej odcisnąc soczewice bo teraz jest taki bardziej do smarowania. Ale smak…. obłędny :)

  4. Oooo! Chyba spróbuję wykonać w przyszłym tygodniu (na ten tydzień jadłospis mam już zaplanowany i właśnie dzisiaj będę robić zakupy. Dzięki! :)

  5. Czy seler jest konieczny? Mam uczulenie i nie jadam zrobić ten pasztet czy lepiej wybrać inny przepis?

  6. Kupiłam Pyszności z roślin. Czekam na książkę z wytrawnymi potrawami. Mam nadzieję że taką napiszesz.

  7. bo smakowało by słodkim jajkiem a tak serio to połączenie kala namak ze słodkim to kiepskie połączenie

  8. Świetne! Muszę spróbować 😀
    Mam pytanie. Dlaczego do wegańskich jajek musi byc mleko niesłodzone?? Mam tylko słodzone :(

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *