SAŁATKA „PRZECIWSTAWNE SMAKI”
1 maja 2016
Odkąd pamiętam zawsze lubiłem łączyć smaki, które się przeciwstawiały. Słodki ze słonym czy gorzki z kwaśnym. Inne konfiguracje też wchodzą w grę. Co daje taki miszmasz? Niepowtarzalne doznania smakowe.
Ta sałatka prezentuje pomieszanie z poplątaniem. Kwaskowe truskawki, sok z cytryny połączone z słodkim pieczonym burakiem. Ostrość rzodkiewek. Świeżość ogórka i mięty. Całość dopełniona słodko – ostrym smakiem octu balsamicznego.
Najlepsza jest lekko schłodzona i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Czasem dodaję jeszcze do niej świeżego ananasa i cząstki pomarańczy lub mandarynek.
![DSC_0002](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0002-8-683x1024.jpg)
SKŁADNIKI:
– 6 sporych truskawek
– 6 sporych rzodkiewek
– połowę świeżego ogórka
– 1 spory pieczony burak
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 6 drobno posiekanych listków mięty
WYKONANIE:
– wszystkie składniki pokroić w spore kawałki
– ocet wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną miętą i zalać składniki. Dokładnie wymieszać
– wstawić na pół godziny do lodówki
![DSC_0020](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0020-9-683x1024.jpg)
![DSC_0007](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0007-6-683x1024.jpg)
też bardzo lubię tak lubię łączyć smaki, eksperymentować
bardzo ciekawa sałatka! stęskniłam się już za truskawkami, więc jak tylko ją dopadnę to skomponuję taki wiosenny talerz pyszności ![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)