AROMATYCZNA ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA
weganon 15 września 2020

DSC_0003

To będzie przepis dla tych, którzy nie przepadają lub mają dosyć mdłych brei lub kremu z mlekiem kokosowym i imbirem. Zastanawiam się często, że zupy dyniowe są traktowane, jak zło konieczne. Serwowane w ten sam oklepany sposób. Rozgotowane, zmiksowane, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru i w zasadzie to koniec. Dynia to przecież wdzięczne warzywo, o ogromnych możliwościach kulinarnych. Nawet zupa nie musi być traumą z dzieciństwa lub tym samym zestawem z każdej restauracji.

Wystarczy połączyć ją z innymi warzywami, które mają przeciwstawny smak. Słodka dynia i lekko kwaskowe pomidory, to idealna para. Do tego cebulka, czosnek, świeże oregano. Nic więcej nie potrzeba. Kolejna sprawa to tekstura. Żadne tam kremy. Rozgotowane pomidory, ale jednak w drobnych kawałkach, plus cząstki cebuli i czosnku. W połączeniu z musem dyniowym, daje coś wyjątkowego. Taką zupę możecie wcinać z dowolnymi kaszami lub makaronem. Macie dość klasyki? Spróbujcie tego :)

DSC_0011

SKŁADNIKI:

1 kg mięsistych pomidorów (np. Dino)
– 2 szklanki musu dyniowego (najlepiej z pieczonej piżmowej)
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 gałązki świeżego oregano
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– szczypta cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego

WYKONANIE:

pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w średnią kostkę. Cebule pokroić w drobna kostkę. Czosnek w plasterki
– w garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, sporą szczyptę soli, cynamon, oregano, tymianek i pomidory. Dusić na małym ogniu przez 30 minut
– dodać mus dyniowy, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0006

DSC_0018

DSC_0008

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *