MARCEPANOWE TRUFLE
weganon 13 stycznia 2015

Kolejna słodka przegryzka, w której migdały zostały połączone z suszonymi figami z dodatkiem mleka migdałowego i ksylitolu.Trufle doskonale smakują bez obtaczania np. w orzechach, amarantusie czy kokosie ale mogą być w nich „ubabrane” :-)
Są miękkie i zachowują swoją świeżość przez ok.tydzień w lodówce. Można nimi dekorować ciasta (przykład TU)


SKŁADNIKI:


– szklanka migdałów (bez skórki)
– szklanka suszonych fig
– łyżka ksylitolu
– mleko migdałowe (ilość zależy od lepkości masy, jeśli jest zbyt sucha dodaje się trochę mleka)


WYKONANIE:


– figi i namoczyć w zimnej wodzie na ok. 5-6 godzin (jeśli migdały mają skórkę, to je sparzyć gorącą wodą na 30 min. i zdjąć)
– do malaksera włożyć figi, migdały i ksylitol, zmiksować do powstania masy przypominającej mokry piasek. Jeżeli masa jest zbyt sucha i rozpada się z rękach dodajemy trochę mleka.
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
– w takiej formie są gotowe lub w różnych obtoczeniach.

 

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *