Kiedy kilka lat temu, ktoś powiedział, że jadł lody np. bazyliowe, serowe, z dodatkiem warzyw korzeniowych, uważano ze jest lekko kopnięty. Zawsze przecież były owocowe, śmietankowe, orzechowe lub czekoladowe. Warzywa w lodach? Idiotyzm.
Czasy się zmieniły. Warzywa i zioła stały się dodatkami lub głównym składnikiem lodów i sorbetów. Ich smak zazwyczaj stanowi lekkie tło. Czasem wykorzystuje się ich kolor czy teksturę. Często łączy z owocami.
Tak jest w tym przypadku. Jakiś czas temu kupiłem w jednym z dyskontów fioletowe ziemniaki. Byłem ciekawy ich smaku. Okazały się zwyczajne. Kolor oczywiście zachwycał. Podczas gotowania woda zrobiła się turkusowa. Wtedy wpadł mi pomysł by wykorzystać barwę do deserów. Padło na lody kokosowe z dodatkiem borówek amerykańskich. Dla wzmocnienia smaku sok i skórka cytrynowa. Powiem jedno. Lody są kremowe i idealnie orzeźwiające. Czy smaczne? Oceńcie sami. Ja często będę je robił
SKŁADNIKI:
– 200 g fioletowych ziemniaków po obraniu
– sok i skórka z małej cytryny
– ½ szklanki borówek amerykańskich
– 3 – 4 łyżki syropu z agawy lub innego
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na 1-2 dni do lodówki (zawartość tłuszczu min. 17% i kokosa 75%)
WYKONANIE:
– obrane ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i przepłukać kilka razy zimną wodą. Dokładnie odsączyć. Przenieść do miski
– dodać borówki, syrop, skórkę i sok z cytryny oraz biała, stałą część z puszki (wody nie używamy)
– całość dokładnie zmiksować
– przelać do foremki i wstawić do zamrazarki aż masa nabierze odpowiedniej gęstości
Bardzo ciekawy pomysł, Pan to ma wyobraźnię!
Pyszne są na pewno, ale jakie piękne!
Lidl
dziękuję i smacznego
Przepis tak prosty, że aż zachęca do wypróbowania dzięki!! ..no i zdjęcia jak zwykle u Ciebie perfekcyjne!!! ..i pachnące:) Pozdrawiam!!!:)
Dzień dobry, gdzie można dostać fioletowe ziemniaki?