O pierogach już tyle napisano i powiedziano, że trudno dodać coś jeszcze. Można dyskutować o farszach, bo tych jest tyle, ile przygotowujących. Na słodko i wytrawnie. Jedne i drugie występują w naszej kuchni regionalnej. Słodkie prosto z wody z dodatkiem śmietanki, cukru lub waniliowego sosu. Wytrawne z wody, ale również podsmażane. Z okrasą lub polane sosami. Do wytrawnych farszy należą ziemniaki, kapusta, grzyby, mięso i wiele innych. Każdy ma swoje ulubione. A jakie są z Kujaw? Już odpowiadam.
W kuchni regionalnej znane są pierogi z farszem ziemniaczanym. Szlachcice z tartymi, surowymi ziemniakami na Podlasiu, Mazowszu i w Zachodniopomorskim. Z gotowanych ziemniaków z koperkiem i cebulką na Lubelszczyźnie. Kujawy mają farsz, który łączy gotowane ziemniaki z kiszoną kapustą. Ten rodzaj pierogów przywędrował na te ziemie wraz z Kresowiakami. W miejscowości Bytkowice w powiecie bydgoskim, przygotowuje się pierogi, których farszem jest gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem podsmażonej cebulki i gotowanych ziemniaków. Mieszkańcy dawnych ziem Polski, a obecnie Ukrainy, nazywali je warenikami. Wareniki charakteryzują się farszami z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów, białego sera czy kasz, jak i z dodatkiem kapusty. Przygotowywane z okazji Świąt Bożego Narodzenia, głównie na wigilijną kolację. Najlepsza jest kapusta o mocno kwaśnym smaku. Farsz powinien być charakterny i aromatyczny. I kolejne pierogi w kolekcji kuchni polskiej. Nie ma szans by inny kraj miał więcej niż my
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju
– gorąca woda
Farsz:
– ½ kg kiszonej kapusty
– 5 dużych ziemniaków
– 2 duże cebule
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Farsz:
– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, wystudzić. Zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju
– kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka i zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Przenieść wraz z płynem na patelnie z cebulką. Smażyć aż odparuje cały płyn
– w misce połączyć składniki farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i olejem. Dodawać porcjami gorącą wodę. Wyrobić lekko twardawe i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
Pierogi:
– ciasto cienko wałkować, wycinać krążki. Układać farsz i dokładnie zlepiać
– gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia
– podawać z wody, ale odsmażane są najlepsze
Proszę
Zrobiłam! Przepyszne! Dziękuję za przepis.
Na Dolnym Śląsku a dokładnie w Dziećmorowicach pod Wałbrzychem także się tak jadą pierogi co po niektórzy. Gdyż po wojnie przenieśli się ludzie z pod Lwowa. To są moje ukochane pierogi świąteczne i do tego jeszcze sos grzybowy. Pychota
Super Ja też je uwielbiam. Ciekawe czy im zasmakuje farsz 😉
Aż skomentuje, a zazwyczaj jestem biernym paczaczem. Wszyscy moi znajomi wiedzą, że kocham pierogi, i po 30 latach mojego życia te mnie zaskoczyły. Są wspa-nia-łe. Żadne inne wegańskie mi aż tak nie smakują. Są takie na wskroś polskie w smaku. Dzisiaj będę robić dla obcokrajowcow, niech się niesie w świat
Super przepis! Z mamą zrobiłyśmy trochę więcej ciasta i w sam raz wystarczyło na około 60 pierogów. Pyszne były, znikły szybciutko
Ja używam praski lub tłuczka. Są najlepsze
Robiłam w nocy. Wyszło mi faktycznie około 50 pierogów, ale… Została mi połowa farszu. A że dość maziowaty, to nie mogłam ładować zbyt dużo w pierogi, bo po prostu wypływał. Czy ja go zrobiłam źle, czy może on po prostu taki ma być? A może pyry nie takie? Ziemniaki zmieliłam maszynką, nie miksowałam blenderem (to już w ogóle by była masakra). Chyba następnym razem po prostu użyję tłuczka do ziemniaków A to, co mi zostało, wyjadałam łyżką z miski, takie dobre, z reszty chyba zrobię krokiety 😀 Dodam, że jestem z Kujaw, a tych pierogów nie znałam -dziękuję za przepis!
Też je uwielbiam
Zrobiłam je dzisiaj i nie mogę się powstrzymać, żeby co chwilę nie iść do kuchni i nie podjadać 😀 zdecydowanie moje smaki i zdecydowanie polecam ich wykonanie
Około 45 minut
Ile czasu gotowac kapuste? Uwilebiam te przepisy na pierogi!
Zgadzam się!
Około 50
Proszę o informację ile mniej więcej pierogów powstanie z tego przepisu
Bardzo, bardzo dziękuje
Uważam, że wstęp do przepisu jest tak samo ważny, jak sam przepis
Przepisy wymyśla Pan pyszne, to fakt! Ale ja przy okazji, jestem wielką fanką tego, JAK Pan pisze Opisy potraw są tak apetyczne, że nieraz czytam tego bloga po prostu dla relaksu… Mniam!