Kruche babeczki z owocami, to klasyka kuchni polskiej. Były popularne w cukierniach, w czasach PRL. Jakie nieliczne, przyciągały wzrok swymi kolorami i również smakiem. W cukierni pod szkoła, zawsze były na wystawie. Delikatne kruche ciasto, krem budyniowy i soczyste owoce. Niektóre były pokryte dodatkowo galaretką. Coś wspaniałego.
Z czasem do rodzimych owoców, dołączały te egzotyczne. Zmieniały się również kremy. Dzisiaj możemy kupić gotowe upieczone spody. Ich skład jest różny i nie jest wegański. W domowym zaciszu można wykonać samodzielnie. Nie są trudne. Kremy możemy wybierać w zależności od upodobań smakowych. Budyniowe, karpatkowe, z bitej śmietany kokosowej itp. Kwestia owoców, też jest indywidualna. Ja uwielbiam owoce kwaskowe i soczyste.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 150 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 2 łyżki śmietany sojowej (z TEGO przepisu)
– ½ szklanki dowolnego cukru pudru lub pudru z ksylitolu
Krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 82% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– skórka starta z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– dowolny cukier do słodkości
– dowolne owoce
WYKONANIE:
Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść. Powinno powstać zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, to dodać zimnej wody. Jeśli wilgotne, to dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
– odrywać ciasto i wykleić foremki do babeczek. Warstwa powinna być cienka
– piec 10 minut w 180°C. Wystudzić i wyjąć z foremek
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dodać do gorącej kaszy wraz ze skórką i sokiem z cytryny, ekstraktem i cukrem
– wszystko dokładnie zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki na godzinę
– krem nakładać na babeczki. Ozdobić owocami
Powinna być idealna. Robię na niej kruche ciasteczka i są super
Czy do ciasta mogę użyć śmietanę z kokosa firmy Planton? Ewentualnie cxym zastąpić, Alergia na soję
Wyjdzie bez problemu
Hej! Czy jest szansa, że z tego przepisu wyjdzie jedna standardowa tarta? Jak uważasz?
jest trochę za rzadki. By mógł być bardziej zawarty, wystarczy dodać połowę porcji mleka, lub więcej kaszy jaglanej
Czy ten krem mozna wyciskac przez tulejke tzn tak dekoracyjnie?
Wychodzi około 15 sztuk. 20 minut od zagotowania
Witam, ile babeczek wyjdzie z przepisu i czy kasze gotowac 20min od postswienia garnka na gazie czy od zagotowania?