KOTLETY ZIEMNIACZANO-GRYCZANE
weganon 13 marca 2018

DSC_0014

Moją drugą miłością po czekoladzie, są ziemniaki. W każdej postaci. Pieczone, gotowane, smażone. Placki, kluski, pyzy, kotlety, frytki itd. Jak same i w towarzystwie innych warzyw czy sosów. Mączyste, sałatkowe. Nie ma znaczenia. Uwielbiam je i już :)

A co z kotletami ziemniaczanymi? Jest już ich kilka na blogu. Nadziewane lub z sosami. Najlepsze z grzybowym, pomidorowym. Inne ulubione towarzystwo to marchewka z groszkiem lub buraczki. To taki idealny przykład kuchni z dzieciństwa, prostej, pysznej i domowej.

Połączenie ziemniaków i kasz jest klasyką kuchni polskiej. Często takie mieszanki są w kuchni lubelskiej. Ziemniaki i kasze nie wymagają wybitnych upraw. Są proste i dają dobre plony. Kasza gryczana to przykład, kaszy zapomnianej. Zachłysnęliśmy się jaglaną i inne poszły w odstawkę. Nie wspomnę już o pęczaku, mazurskiej czy innych. Są na tapecie, bo są glutenowe.

Przedstawiam Wam propozycję obiadową. Prostą, szybką i smaczną. Można kotlety zapakować w bułę i posłużą, jako burger. Masą możecie również nadziać pierogi czy gołąbki.

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 8 średnich ziemniaków
– 1 szklanka kaszy gryczanej (tu sprawdzi się palona)
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– 2-3 łyżki mąki gryczanej
– 1 spora cebula

WYKONANIE:

– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– kasze ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia pod przykryciem
– koperek i natkę drobno posiekać
– wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać
– odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
– formować kotlety i smażyć na małej ilości tłuszczu lub piec w 180°C przez 15 minut

DSC_0019

DSC_0008

18 Komentarze

  1. Weganonie, czy kaszę gryczaną można zastąpić soczewicą zieloną/brązową? Wtedy też 1 szklanka suchych nasion?

  2. U nnie widać, ale już ktoś zgłaszał ten problem i nie wiem, jaki jest powód, bo nic nie zmieniałem w ustawieniach

  3. Jakież to jest przepyszne!!!! Smażyć będę jutro, ale już teraz wyjadą masę, bo trudno się powstrzymać!!

  4. Wyglądają przepysznie! ^.^
    Mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej zamiast gryczanej?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *