ZIELONE WIELKANOCNE PASZTECIKI
weganon 12 marca 2018

DSC_0171

Wielkanoc prezentuje się kilkoma kolorami. Zieleń od owsa, rzeżuchy, szczypiorku. Żółty od past bezjajecznej, forsycji. Szary od bazi. Kolorowe mazurki i baby. Pasztety, galaretki warzywne. Wegańskie jajka w majonezie. Ma być świeżo, kolorowo, smacznie i możliwie lekko.

Na moim stole zdecydowanie rządzi zieleń. Zarówno w wystroju jak i w potrawach. Są pasty, ciasta i pasztety. Wypełnione jarmużem, szpinakiem, miętą czy chlorellą. Pierwsza propozycja wielkanocna w tym sezonie. Małe, indywidulane paszteciki. Idealne z sosem chrzanowym lub ćwikłą. Można kroić i smarować na pieczywie.

DSC_0168

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 2 garście liści szpinaku
– 3 spore liście jarmużu
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 1,5 szklanki pestek słonecznika
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 spora cebula
– 2 łyżki czarnuszki
– 2 starte ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano
– dodać do ciecierzycy, oleju, szpinaku i jarmużu. Całość dokładnie miksować np. malakserem
– słonecznik zmielić na prawię mąkę
– wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać
– papilotki lub papierki umieścić w foremce do muffinek. Nałożyć masę i dokładnie wcisnąć
– piec 30 minut w 200°C, wystudzić. Podawać z sosami

DSC_0147

DSC_0155

DSC_0159

7 Komentarze

  1. Można je zrobić wcześniej i zamrozić? Będą ok po rozmrożeniu? Jakie sosy będą do nich pasowały?

  2. Świetny przepis! Czy jest natomiast jakiś łatwo dostępny zamiennik cholerrli, który nie wpłynie mocno na zmianę docelowego smaku?

  3. Uwielbiam te Twoje proste pyszne przepisy!!:) Są genialne!!!:)
    Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę!!

  4. Zrobiło się wiosennie, świątecznie i bardzo smakowicie. Przepis zapisany, do wykonania na Święta, tuż obok pasztecików z żurawiną i selerem. Bardzo mi smakował na warsztatach w Poznaniu.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *