Zaczynam podejrzewać, że macie już dość dyniowych przepisów. Nic nie poradzę, że tak uwielbiam dynie. Przerabiam jak się da i na co się da. Na słodko i wytrawnie. A niebawem zacznę mrozić mus na długie miesiące. Do kolejnego sezonu.
Tofurniki to jedne z moich ulubionych ciast. Bardziej lubię te pieczone. Przypominają klasyczne serniki. Ten jest z dodatkiem korzennych przypraw. Pasują idealnie do dyni. Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa i owoce. Nadają świeżości ciastu. Mogą być jesienne maliny, jeżyny czy polskie winogrona.
SKŁADNIKI:
Foremka o wymiarach 20 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
– 2-3 łyżki dowolnego gęstego dżemu
Na masę:
– 3 kostki naturalnego tofu po 180 g
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– skórka i sok z 2 małych lub 1 dużej cytryny
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– 3-4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru (najlepiej w postaci pudru)
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle. W razie potrzeby dodać więcej dżemu
– dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na spód i wyrównać wierzch
Masa:
– tofu pokruszyć, dodać mus dyniowy, biała stałą część z puszki, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub malakserem
– dodać kardamon, cynamon, imbir, wanilię, cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać
– masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch
– piec godzinę w 175°C. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin
– można polać rozpuszczoną czekoladą i ułożyć świeże owoce
Zdecydowanie tak
Czy w tych tofurnikowych przepisach można zamienić mleko kokosowe na awokado?
Można batatem
Czym, można zastąpić dynię? Niestety nie mogę znaleźć nigdzie…
oczywiście, że tak
Przepis swietny, spalił mi się spód robiłam niby wszystko jak w przepisie…czy ten spód na pewno nadaje się do pieczenia?:)
Dziękuje i wzajemnie
Udał się!:)
Tofurnik właśnie się piecze, niewiem czy wytrwam te kilka godzin jakie ma spędzić w lodówce;)
Wszystkiego Dobrego dla Ciebie!
Będzie jeszcze sporo tych przepisów. Dziękuje i wzajemnie
Przepisów z dynią nigdy dość!! …kolejny, wspaniały, prosty i cudnie do siebie przekonujący przepis! Dzięki!:) Miłego i smacznego dnia życzę:)