KOMOSANKA Z CYDREM I KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
11 marca 2015
Wczoraj była komosa zanurzona w pieczonych jabłkach a dziś też jest z jabłkami ale w formie płynnej. Komosę ugotowałem w dobrej jakości cydrze z dodatkiem korzennych przypraw i dodałem jako elementu słodkiego zeszłorocznej konfitury truskawkowej, która niestety już się kończy
Cały alkohol w cydrze wyparuje podczas gotowania
Cały alkohol w cydrze wyparuje podczas gotowania
SKŁADNIKI:
– 1,5 szklanki cydru
– pół szklanki komosy ryżowej
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu
– 3 łyżki konfitury truskawkowej
– garść bakalii
WYKONANIE:
– komosę zalać 2 szklankami wody i zagotować, odcedzić na sicie i przemyć kilka razy gorącą wodą (pozbywamy się gorzkich i pieniących się saponin z komosy), komosę przenosimy do garnka i zalewamy cydrem, gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut (do rozklejenia się komosy i jak wchłonie cały płyn)
– komosę dosładzamy do smaku konfiturą, dodajemy przyprawy i bakalie i dokładnie mieszamy
– można podawać na ciepło i na zimno
Ma taką konsystencję bo lubię zjeść kilka łyżek i być najedzony niż jakąś wodziankę
uwielbiam kiedy miseczkowe śniadanie ma taką konsystencję generalnie, bardzo fajny pomysł, oryginalny smak i przygotowanie
Deser na każdą porę dnia
cudowny deser!