HUMMUS Z NERKOWCÓW I CANNELLINI Z PIECZONYMI WARZYWAMI
weganon 12 marca 2015

 

Znam osobiście kilka osób, które nie jedzą hummusu ze względu na smak ciecierzycy (ja na szczęście nie należę do nich). Prezentuje zatem alternatywę gdzie brak ciecierzycy jest zastąpiony nerkowcami i fasolką cannellini. Oczywiście obowiązkowo jest dodatek tahini. Dodatkiem są suszone pomidory oraz pieczony bakłażan i cukinia.
Pasta ma puszystą konsystencję i dodatek soku z cytryny i czosnku niedźwiedziego nadaje jej charakteru.Wierzch polałem oliwą z prażonych orzechów laskowych i posypałem słodką wędzoną papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.

SKŁADNIKI:


– 2 puszki fasolki cannellini dobrej jakości
– 5 łyżek tahini
– 1 średni bakłażan
– 1 mała cukinia
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 10 suszonych pomidorów
– szklanka nerkowców
– sok z cytryny do smaku
– do posypania słodka papryka wędzona i czosnek niedźwiedzi
– do polania oliwa


WYKONANIE:


– bakłażana i cukinię zawinąć w folię aluminiową i upiec 40 minut w 220°C, wystudzić, bakłażana obrać ze skórki
– za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładko fasolkę, nerkowce, bakłażana, cukinię, pomidory, tahini i koperek
– do pasty dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać
– ja nie dodaję soli bo pomidory z zalewy i tahini maja swój słonawy smak
– pastę wyłożyć do naczynia, polać olejem lub oliwą i posypać papryką, czosnkiem i nerkowcami

 

6 Komentarze

  1. nerkowce!!! <3 najlepsze orzechy! ten hummus na pewno smakuje obłędnie :) wszystko co uwielbiam, więc nawet słów mi brak – nic dodać, nic ująć – zapisuję od razu do zrobienia! :)

  2. Super pomysł! My uwielbiamy ciecierzycę, ale taką wersję dla odmiany również chętnie wypróbujemy!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *