KLOPSIKI FASOLOWE Z JARMUŻEM I SOSEM POROWO-CEBULOWYM
weganon 26 stycznia 2017

DSC_0094

Co najbardziej lubią dzieci na obiad? Klopsiki z sosem pomidorowym i makaronem. Wcale się nie dziwię, bo sam uwielbiam takie dania. Porządna porcja roślinnego białka na cały dzień. Gdy będziemy je piekli a nie smażyli to nie dodamy tłuszczu. Będą jeszcze zdrowsze.

W tym przepisie jest czerwona fasola. Możecie użyć białej lub innych roślin strączkowych. Soczewicy lub ciecierzycy. Za każdym razem smakują wybornie. Dodatek jarmużu wspomoże nas sporą dawką wapnia.

Oprócz klasycznego sosu pomidorowego zróbcie ten z porów i cebuli. Ja go uwielbiam i mogę wyjadać łyżkami z garnka. Nie obawiajcie się nieprzyjemnego efektu trawiennego. Dodatek kminku załatwia sprawę.

DSC_0103

SKŁADNIKI:

Na klopsiki
– 4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1/2 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
– 4 gałązki jarmużu
– 1 łyżka suszonego oregano
– ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1 łyżeczki słodkiego curry w proszku
– 1 spory starty ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku

Na sos:
– 1 duży por z zieloną częścią
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka ziaren kminku
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 2-3 łyżki śmietanki sojowej (wg tego przepisu)
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Klopsiki:
– jarmuż sparzyć wrzątkiem. Przenieść do zimnej wody. Oberwać listki od gałązki

– fasolę i jarmuż zmiksować blenderem na możliwie gładko
– słonecznik i płatki zmielić np. malakserem na mąkę
– wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać rękoma masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 20 minut w 180°C

Sos:
– pora pokroić w talarki. Cebulę w drobną kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać kminek, liście i ziele. Smażyć na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście i ziele

– dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0102

DSC_0098

6 Komentarze

  1. Zamiast kulek zrobiłam kotlety. Świetnie się formowały. W smaku dobre, choć dość suche, uratował je ten przepyszny sos z porów! Podałam z kaszą jaglaną. Podsumowując, smaczny obiad! Dziękuję Weganon!

  2. Wyglądają smakowicie:) Chętnie skorzystam z przepisu. Tylko czym mogę zastąpić słonecznik? Odpadają wszystkie pestki i orzechy.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *