
Żadne bary mleczne w czasach PRLu, nie mogły nie mieć zestawu pt. „Krokiet z barszczem”. To obowiązkowy zestaw, który był uwielbiany. Do dziś nie wiadomo do końca, jak robiono barszcz. Wszelkie koncentraty w płynie i proszki, powszechnie pojawiły się w latach 90. Czy w takim razie, barszcz czerwony był na prawdziwym zakwasie? Pozostanie to zagadką, a może Wy ją rozwiążecie? Jeśli chodzi o krokiety, to były najczęściej z ciasta naleśnikowego, bo paszteciki to ciasto drożdżowe lub francuskie. Farsze były przeróżne, ale zdecydowanie dominował ten z kapustą i pieczarkami. Jeśli farszem było mięso, to najczęściej to mielone z gotowanego mięsa rosołowego. Były również bary, które podawały krokiety z mieloną mortadela, kaszanką, a nawet pasztetową. No cóż. Dodawano to, co było dostępne. Krokiety były w panierce lub bez. W domach również ten zestaw był obowiązkowy. Szczególnie na prywatkach w godzinach późnej nocy. Wymiennie podawano żurek lub flaki. Takie zestawy stawiały na nogi po całonocnej potańcówce. Te domowe były zdecydowanie lepszej jakości. Farsz był z kapusty i leśnych grzybów suszonych. Barszcz najczęściej na domowym zakwasie z dużą ilością czosnku, ziela angielskiego i majeranku. Dziś podam Wam moją propozycję barszczu, który również jest zawsze na moim wigilijnym stole. Krokiety z duszoną kapustą z suszonymi grzybami i obowiązkowo panierowane, bo takie uwielbiam najbardziej.

SKŁADNIKI:
Barszcz czerwony:
 Zakwas:
– 1 kg buraków
 – 1 duża główka czosnku
 – 5 liści laurowych
 – 1 łyżeczka ziela angielskiego
 – 1 kromka prawdziwego razowego chleba lub ½ szklanki soku z kiszonych ogórków
 – 1 litr ciepłej wody + 1 łyżka soli
 Barszcz czerwony:
 – 1 kg buraków
 – 1 bulwa selera (około 300 g)
 – 3 marchewki (około 300 g)
 1 duża pietruszka (około 200 g)
 – 1 duża cebula (około 150 g)
 – sól i pieprz do smaku
 – 1 łyżka suszonego majeranku
 – 2 litry wody
Krokiety:
Kapusta z grzybami:
 – 1 kg kiszonej kapusty
 – 50 g suszonych grzybów
 – 1 duża cebula (około 150 g)
 – 3 łyżki oleju
 Ciasto na krokiety:
 – 600 ml mleka owsianego, sojowego
 – 200 g mąki pszennej uniwersalnej
 – szczypta soli
 – olej do smażenia
 Do panierowania:
 – woda i mąka pszenna
 – tarta bułka 
WYKONANIE:
Zakwas na barszcz:
– w ciepłej wodzie rozpuścić sól 
 – buraki obrać ze skórki, pokroić w plasterki
 – ząbki czosnku nie obierać ze skórki i przekroić na pół
 – w słoju układać naprzemiennie buraki i resztę składników
 – zalać wodą (buraki muszą być przykryte wodą)
 – ułożyć chleb lub dodać soku z ogórków
 – szyjkę słoja przykryć gazą i zawiązać sznurkiem lub gumką. Słój odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
 – zakwas przecedzić i zlać do butelki
Barszcz czerwony:
 – buraki, selera, marchew, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić w sporą kostkę lub plastry
 – włożyć do garnka, dodać trochę soli. Wlać wodę. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 do 2 godzin. Odstawić do wystudzenia. Wyjąć warzywa (można z nich zrobić pastę do pieczywa), dodać zakwas (dodawać porcjami, by sprawdzać smak). Dodać majeranek sól do smaku
 – podgrzać przed podaniem, ale nie zagotowywać
Kapusta z grzybami:
 – grzyby moczyć w 500 ml wody przez kilka godzin, a następnie w niej gotować przez 30 minut. Odcedzić (wody nie wylewać), a grzyby drobno posiekać
 – cebule pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać
 – na dużą patelnię wlać olej. Dodać cebule, kapustę i grzyby. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut
 – wlać wodę z gotowania grzybów i dusić na średnim ogniu, aż woda wyparuje. Przesmażyć jeszcze kilka minut
Naleśniki na krokiety:
 mąkę wymieszać z solą i mlekiem. Odstawić na 30 minut
 – smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron
Krokiety:
– na naleśniki układać farsz i zwijać
 – mąkę wymieszać z wodą w takich ilościach, by powstało ciasto konsystencji rzadkiej śmietany
 – w cieście moczyć naleśniki, a następnie obtaczać w tartej bułce
 – smażyć na rumiano z obu stron


 
                                        
 
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
Uwielbiam!