Dlaczego taka nazwa? Jest w tym kremie kilka równoważnych składników, które wydłużyły by tytuł postu
Tak więc krem składa się z: mielonych orzechów laskowych, migdałów, kaszy jaglanej, karobu, tahini, awokado i dla słodkości syropu z agawy. Nie przypuszczałem, że można z takich składników otrzymać coś co przypomina Nutellę.
Krem jest gładki (kilkakrotnie miksowane składniki) i świetnie się rozsmarowuję np. na chlebie. Krem dziś wykonany, więc jutro naleśniki gryczane z ananasem i kremem karobowym. Mniam
SKŁADNIKI:
– pół szklanki migdałów ze skórką
– pół szklanki orzechów laskowych
– pół szklanki kaszy jaglanej
– szklanka mleka migdałowego
– 2 łyżki ciemnego karobu
– 1 bardzo dojrzałe awokado
– 1 łyżka tahini
– 2 łyżki syropu z agawy lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodki
WYKONANIE:
– kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem a następnie zimną wodą (pozbywamy się goryczki)
– kaszę gotujemy w mleku migdałowym do rozklejenia często mieszając (można dodać wody jeśli będzie zbyt gęste w trakcie gotowania), po ugotowaniu wystudzić
– orzechy i migdały mielimy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy awokado, tahini oraz kaszę. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy karob i syrop. Znów miksujemy 2 minuty.
– sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze syropu (ja nie dodałem bo wyszedł wystarczająco słodki).
Lub na chrupiącej bule jako nutella
Dzięki za odpowiedź! Tak, w naleśniku bedzie jeszcze pyszniejsze 😉
Karob można kupić w sklepach internetowych. Ja swój kupuje na osiedlowym bazarze za 5 zł za 150 g
gdzie można kupić karob? i mniej więcej jak cenowo?
Można użyć jako nadzienie do naleśników, na pieczywo jak nutelle, jako krem do wafli, polewa do lodów itd
z czym to jecie? można użyć jako dip?
3 takie słoiki jak na zdjęciu (słoik ma 290 ml)
ile kremu wychodzi z podanych porcji?
Też fajna opcja tylko u mnie miód odpada
Ja taki robię z karobu, awokado, banana i miodu. Orzechy i migdały niestety odpadają
Nie dziwie się. Ja już zjadłem
Zjadłabym cały na raz <3
Dokładnie taki BYŁ
obłędnie słodki i zdrowy- pycha!