Uwielbiam pieczarki portobello. Idealne do pieczenia, grillowania, nadziewania czy smażenia. Wystarczy 5 sztuk i porządny obiad gotowy. Mają intensywny smak i zapach. A co z nich zrobić? Kilka propozycji jest już na blogu. Teraz będzie kolejna.
Prosta i smaczna przystawka. Pieczone plastry obtoczone w przecierze pomidorowym i panierce. Do posypania możecie użyć tego, co lubicie. Mielone orzechy, słonecznik, tartą bułkę, płatki owsiane itd. Zawsze pamiętajcie by doprawić ziołami. Smakuje o wiele lepiej.
Do maczania najlepsze są sosy majonezowe z koperkiem i czosnkiem. Można też użyć ostrych sosów pomidorowych. Jedno i drogie pasuje
SKŁADNIKI:
– 5 sporych portobello
– ½ szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– ½ szklanki tartej bułki lub inne sypkości (patrz w opisie)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– spora szczypta soli i pieprzu
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
WYKONANIE:
– w misce wymieszać tartą bułkę i przyprawy
– pieczarki pokroić w grube plastry. Maczać w przecierze pomidorowym a następnie obtaczać
– kłaść na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 215°C
– podawać z sosami majonezowymi lub pomidorowymi
ekstra! takich jeszcze nie jadłam, a jako, że uwielbiam pieczarki i grzyby wszelkiego rodzaju to już nie umiem się doczekać aż upiekę te fryty 😀